Även helgens president- och parlamentsval i Rumänien ackompanjeras av anklagelser om valfusk från oppositionen mot regeringspartiet. Men får man tro valobservatörerna från OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, finns det ingen jämförelse med det som hänt i Ukraina i fråga om valfusk.
Observatörerna har givit ett "försiktigt godkännande" av valet, men uppmanar samtidigt myndigheterna att utreda alla anklagelser om valfusk.
Huvudalternativen i det rumänska valet är PSD, som betecknar sig som socialdemokrater, men framför allt är arvtagare till det tidigare regerande kommunistpartiet, och oppositionspartiet Demokratisk allians (DA), en politiskt tämligen oprövad koaliti0n mellan center- och högerpartier. DA är starkast i städerna, medan PSD behärskar landsbygden.
De preliminära resultaten tyder på att det blir en andra omgång om två veckor i presidentvalet mellan premiärminister Adrian Nastase, PSD, och Bukarests liberale borgmästare Traian Basescu.
I parlamentsvalet har PSD preliminärt en knapp ledning med 35 procent av rösterna mot DA:s 33 procent. Det tyder på att regeringsbildningen kan bli en svår och utdragen process. Bägge partierna visar nämligen en i sig mycket sund skepsis mot det högerextrema, närmast fascistiska, Romania Mare, som samlat omkring 13 procent av rösterna, och vägrar på goda grunder att bilda regering tillsammans med detta parti.
Risken är att Rumänien får en svag regering under de närmaste åren, då frågan om landets medlemskap i EU skall avgöras. Erfarenheterna från andra håll i Öst- och Centraleuropa är dock att utsikterna till medlemskap i EU är en mycket disciplinerande faktor i det politiska livet. Oavsett politisk inriktning brukar regeringarna dra åt samma håll i frågan.
Det vill också till. Enligt planerna skall Rumänien (och Bulgarien) bli medlemmar av EU år 2007. Bulgarien arbetar tämligen framgångsrikt mot det målet. Rumänien anses däremot ha halkat efter, inte minst i kampen mot korruptionen. I landets långsiktiga intresse bör alltså det politiska spelet i Bukarest utövas med måtta under de närmaste åren.