Svåra uppgifter för Libanon

I söndags hölls den fjärde och sista omgången av det libanesiska parlamentsvalet. Av allt att döma går den antisyriska oppositionen, ledd av Saad al-Hariri, mot egen majoritet i parlamentet.

Uppsala2005-06-21 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Den blivande regeringen står inför den svåra uppgiften att reglera det självständiga Libanons förhållande till Syrien. Avgörande för stabiliteten i området är dessutom hur regeringen väljer att förhålla sig till Hizbollah, som fick starkt stöd av väljarna i söder. Hizbollah är terroriststämplat av USA och FN har krävt att organisationen ska avväpnas. Frågan är om den nya regeringen kommer ha den politiska viljan — och det inflytande — som krävs för att utmana organisationen.
Det var folkets protester som under våren ledde till att Libanons prosyriska regering avgick, och att Syrien drog sig tillbaka från landet efter 29 års truppnärvaro. Trots detta har valdeltagandet varit lågt — i söndags tog sig bara 49 procent till valurnorna. Förklaringen ligger troligtvis till stor del i det libanesiska valsystemet, som garanterar alla religiösa grupper ett givet antal platser i parlamentet. Ytterst är det inte väljarnas röster utan överenskommelser mellan politiska ledare som avgör hur landet kommer styras.
En viktig uppgift för Libanons nya regering blir således att demokratisera vallagarna, något som såväl al-Hariri, maronitgeneralen Michel Aoun och drusledaren Walid Jumblatt har sagt sig vilja göra. Det är dock inte alldeles självklart att de kommer vilja ändra på ett system som starkt gynnat dem själva i valet.
Läs mer om