Igår höll Socialdemokraterna sitt ekonomiska seminarium i biografen Borgen i Visby. Magdalena Andersson målade upp en dyster bild av det ekonomiska läget i Sverige. I en jämförelse med övriga EU-länder försökte Anderson visa på att Sverige klarat sig bättre än det krisdrabbade södra Europa.
Men i jämförelse med länder som Danmark, Nederländerna, Tyskland och Österrike har Sverige en högre arbetslöshet och en lägre sysselsättningsgrad. Obligatorisk gymnasieskola och ett svenskt lärlingssystem var därför de verktyg som Magdalena Andersson lade fram för att bekämpa den höga ungdomsarbetslösheten. Hon pekade på att arbetslösheten bland ungdomar utan gymnasiebetyg är mycket hög.
Hur studietrötta och omotiverade högstadieelever ska kunna klara av tre år av obligatoriskt gymnasium lät Magdalena Andersson vara osagt. Istället behövs tidigare insatser i grundskolan för att motverka att fler elever saknar gymnasiebehörighet.
Både Socialdemokraterna och Alliansregeringen har på senare tid fått upp ögonen för behovet av ett svenskt lärlingssystem. Lärlingssystemet i Österrike kommer stå i centrum för Socialdemokraternas tillsatta jobbkommitté meddelade kommitténs ordförande Mårten Palme.
I Österrike ligger ungdomsarbetslösheten kring åtta procent. Det är glädjande att det största oppositionspartiet och alliansregeringen trots oenighet om annat är överens om att Sverige behöver ett system för yrkesintroduktion. Relationen mellan skola och näringsliv har varit alldeles för dålig i Sverige och ett lärlingssystem som kombinerar praktik och teori skulle underlätta ungdomars inträde till arbetsmarknaden.
Även i Danmark är ungdomsarbetslösheten betydligt lägre och mycket pekar på att lärlingssystemet är en av faktorerna. Men i Danmark har man även en arbetsmarknadsmodell kallat Flexicurity som kombinerar en flexibel arbetsmarknad med trygghet.
Därför var det intressant att höra beskedet att Socialdemokraternas jobbkommitté även kommer att studera exemplet Nederländerna. Förutom ett utbyggt lärlingssystem har Nederländerna en flexibel arbetsmarknad kombinerad med höga arbetslöshetsersättningar, i stil med den danska modellen. EU-kommissionen har tidigare lyft fram Flexicurity som en arbetsmarknadsmodell som fler medlemsländer bör lära sig av. Men vägen dit till en sådan arbetsmarknadsreform skulle innebära en försvagning av den svenska arbetsrätten och det är något som Socialdemokraterna eller de svenska fackförbunden hittills aldrig kunnat acceptera. Men om Socialdemokraterna ämnar leva upp till namnet Framtidspartiet bör man överväga alla alternativ.
Magdalena Andersson kom inte med några nya besked för hur Socialdemokraterna ska nå sitt ambitiösa mål om lägst arbetslöshet i EU. I en allt mer konkurrensutsatt värld krävs det god kompetens och utbildning.
Lärlingssystem är ett välkommet initiativ från Socialdemokraternas sida och Alliansregeringen bör inte ha några större problem med att kunna komma överens med Stefan Löfven i frågan. Men Socialdemokraternas förslag om obligatorisk gymnasieskola kommer inte att lösa problemen med att studietrötta elever väljer bort något så viktigt som gymnasieskolan och sedan hamnar i arbetslöshet. Där måste Socialdemokraterna tänka om.