Svårt jaga terrorister
Sent omsider har regeringen samlat sig till ett svar om de två utvisade egyptierna, eller snarare om de principer som låg bakom utvisningen. Det borde man ha gjort omedelbart när historien avslöjades. Så skedde inte när frågan var uppe i riksdagen.
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Å ena sidan är det rimligt att Sverige samarbetar med utländska underrättelsetjänster och även tar hjälp av andra länder, till exempel vid en snabb utvisning. Å andra sidan kan det vara fråga om personer som inte begått något brott i Sverige och som alltså inte kan dömas här. Hur hanterar man det?
Två utredningar av JO respektive riksdagens konstitutionsutskott ska närmare granska hanteringen av de två egyptierna som utvisades från Sverige trots risken för tortyr i Egypten och som transporterades av ett amerikanskt plan under märkliga former.
Men frågan tål att diskuteras utan att dra in just det fallet. "De terrordåd som inträffar runt om i världen planeras ofta från andra platser," skriver de båda ministrarna i sin artikel i SvD. Det är det som gör det så svårt att både effektivt jaga terrorister och samtidigt upprätthålla rättssäkerheten.
Både utrikesdepartementet och Säpo uppges få massor av information från utländska underrättelsetjänster. Någon närmare beskrivning av innehållet har vi inte fått, men sannolikt rör det sig om personer som vistas i Sverige och som misstänks för terrorism.
Vårt land har ju hittills varit förskonat från terroristdåd, och man kan ju misstänka att polisen därför inte särskilt inriktar sig på att jaga terrorister. Det finns experter som anser att Sverige just därför är ett idealiskt land för en terrorist som lever lagligt och bekvämt här och sköter sin planering av terrorattacker via telefon och Internet. Men då och då reser han bort för att syssla med den mer praktiska sidan av verksamheten. Kanske finns det alltså åtskilliga terrorister som har sin bas här just därför att landet hittills varit lugnt.
Men ska man då lita på utländska underrättelsetjänster, när de anklagar personer i Sverige för terrorism? Det finns naturligtvis inget generellt svar. Men om regeringen och svenska myndigheter struntar i varningarna och det aviserade dådet sedan äger rum faller ansvaret tungt. Om man å andra sidan agerar på ett alltför tunt underlag drabbas en oskyldig människa. Ansvaret för att rätt beslut fattas i komplicerade fall måste ligga hos regeringen. Då och då kommer man att fatta fel beslut.
Ibland kan det vara mycket bråttom, till exempel om man fått information om ett terrordåd som är omedelbart förestående. Då kan ett ingripande vara motiverat även om underlaget är bristfälligt. Men oftast är det väl inte så. Då borde väl den anklagade under vissa omständigheter få en möjlighet att överklaga. Dessutom behövs uppenbarligen tydligare föreskrifter för ingripanden.
Sverige är en del av världssamfundet och har därför ett ansvar för att vi sköter vår del av kampen mot terrorismen. Det kan ibland innebära att misstag begås och att oskyldiga drabbas. Men att isolera sig från omvärlden är inte ett alternativ. Inte heller att göra landet till en fristad för terrorister.