Svarta hål i försvar och politik
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
På den sista dagen av Folk och Försvars rikskonferens diskuterades frågan om det finns ett systemfel i försvarsekonomin. Den besvarades med ett enhälligt ja av alla, inklusive försvarets företrädare, vilket får betraktas som lovande eftersom det är den första förutsättningen för att få en förändring till stånd.
Gunnar Wetterberg, samhällschef vid Saco, ville inte begränsa diskussionen om systemfel till försvaret, utan även inbegripa resten av den offentliga sektorn. Inte bara försvaret, utan även övriga delar av den offentliga sektorn, tenderar att inteckna varje tänkbar ytterligare resurs när det ur ett övergripande perspektiv vore bättre att bygga upp en reserv.
För försvarets del ser han samma problem som brukar prägla "slutna kårer" som t ex diplomaterna på UD. Dessa förutsätter att de själva kan klara allt — logistik, ekonomi, personalplanering — och sätter då inte nödvändigtvis sina mest kvalificerade medarbetare på dessa uppgifter.
I det avseendet är försvaret, och andra organisationer med stark kåranda, "sina egna värsta fiender". När det gäller ekonomifunktionen har försvaret centralt anställt en "civil" ekonomichef och från Ekonomistyrningsverkets generaldirektör bekräftades att detta är löftesrikt om än inte tillräckligt.
För ovanlighetens skull fanns det också exempel på kritik mot, och självkritik från, den politiska nivån. Gunnar Wetterberg kritiserade de ständigt ökande tendenserna till detaljstyrning av hur försvaret skall lösa sina uppgifter. Det hämmar initiativ från de professionella företrädarna för verksamheten, vilket ger ett sämre resultat samtidigt som de berövas en stor del av ansvaret.
Försvarsutskottets ordförande Eskil Erlandsson (c) medgav utan omsvep att politikerna varit "utomordentligt dåliga" på att följa upp och granska sina egna beslut. Han tyckte att man kan tala om ett "systemfel" även i riksdagen.
Han ställde också frågan om det inte vore dags att separera avvecklingskostnaderna för det gamla försvaret från den egentliga kärnverksamheten.
Eftersom detta skulle ge en mycket tydlig bild av hur mycket avvecklingen kostar — och visa att löftena om ytterligare nedskärningar är orealistiska — är det osannolikt att förslaget blir verklighet. Det hindrar inte att det är förnuftigt.