Sveket mot musikklasserna i Uppsala
DEBATT Det är ett stort svek mot Uppsala musikklasser att planerna på att dessa får samlas i en enda skola, i Nannaskolan, nu tycks gå om intet, skriver David Anstey, Karin Eklundh, Anders Göransson och Gunnel Haulin.
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Den 27 augusti 2002 läste vi i UNT att kommunfullmäktige i Uppsala beslutat att musikklasserna skulle få flytta in i Nannaskolan från höstterminen 2004. Med förnyad inspiration utifrån detta beslut arbetade vi vidare, och våra visioner om ett bubblande rikt kulturellt klimat i Uppsala fick ny näring.
I arbetet med eleverna öppnades musikaliska möjligheter i lokalerna på Nanna. För första gången skulle vi kunna samla alla musikklassernas elever, och endast vi själva skulle sätta gränser för vad som skulle kunna skapas utifrån de förutsättningarna. Ord som livskvalitet och meningsfullhet är inte för stora i detta sammanhang. Det gäller både för de tusentals elever som genom musiken fått växa i en kreativ skolform, men också för hela Uppsalas kollektiva kulturella hjärta och själ.
I denna anda av kraft har arbetet i den nuvarande lösningen med eleverna uppdelade på Balderskolan och Tunabergsskolan varit självklar att bära, trots trångboddhet och brist på lokaler för gemensamt musicerande.
Politikerna, som insåg det stora värdet av musikklasserna, genererade en stark vilja att arbeta för en utveckling av verksamheten.
Raserar möjligheter
Därför är det ett stort svek vi utsätts för när vi, via medierna, får reda på att man i barn- och ungdomsnämnden, med Bengt Sandblad (s) som ordförande, vill rasera de möjligheter, som för första gången i musikklassernas historia skulle kunna ge värdiga förutsättningar för vårt arbete.
I UNT den 3 mars läser vi att barn- och ungdomsnämnden vill ompröva beslutet att placera musikklasserna i Nannaskolan. Detta skulle innebära att den kollektiva musikklasskroppen skulle förbli sliten itu, med inga möjligheter att utveckla verksamheten utifrån den vilja och rika musikaliska kompetens som finns.
Brist på lokaler
Vi har under alla år varit stolta över att Uppsala musikklasser är en kommunal skola. En allvarlig brist har dock varit att flertalet av eleverna aldrig haft möjlighet att utöva sitt profilämne på den egna skolan, i brist på lokaler för musikundervisningen.
Att placera en fotbollsklass på en skola utan fotbollsplan vore ju orimligt. Ändå har den situationen alltid varit musikklassernas verklighet. I Nannaskolan skulle vi för första gången få vår "fotbollsplan".
Därför är besvikelsen stor över barn- och ungdomsnämndens agerande. Vi dräneras på tillit och står svarslösa inför våra elever då denna opålitliga politik, som med en uppseendeväckande ovarsamhet kring verksamheten, kommer till uttryck.
Besök vår verksamhet
Det är vår djupaste förhoppning att de beslutande politikerna i denna fråga inser vikten av lokalfrågan för Uppsala musikklasser, samt att framtiden för verksamheten bygger på en fruktbar och i alla avseenden nödvändig dialog.
Dessvärre har ingen av de ansvariga politikerna i barn- och ungdomsnämnden besökt Uppsala musikklassers verksamhet.
Kom in och ta del av vår till brädden fulla musikaliska vardag, njut av det rika konsertutbudet och låt oss samtala kring frågor som är viktiga både för musikklasserna och för vår fantastiska stad.
David Anstey
Karin Eklundh
Anders Göransson
Gunnel Haulin
Musiklärare vid Uppsala musikklasser
UNT 16/3 2004