Den gemensamma nämnaren för de senaste årens många vansinnesdåd är nämligen att förövarna genomgående varit psykiskt störda.
Förra våren var det mannen med järnspettet som gick bärsärkagång vid Åkeshovs tunnelbanestation, med en död och flera skadade som resultat.
Han följdes kort tid senare av en annan man, som körde in på en gågata i Gamla stan i Stockholm. Två människor dog, 16 skadades.
I september höggs så utrikesminister Anna Lindh ihjäl på NK och nästan samtidigt blev en 5-årig flicka knivskuren till döds vid sitt dagis i Arvika.
Innan dubbelmordet i Linköping klarats upp kan man naturligtvis inte uttala sig med absolut bestämdhet om orsakerna till det. Men nog förefaller mönstret välbekant.
Två påpekanden behöver likväl för ordningens skull göras. Vad vi, för det första, talar om är extrema undantag. I det överväldigande antalet fall är det inte farligt att gå varken till skolan eller till arbetet. För det andra är det naturligtvis lika omöjligt att helt gardera sig mot denna typ av vansinnesdåd som att sätta stopp för alla rymningar från fängelser.
Med det sagt är de senaste årens utveckling likväl djupt oroande. Aktuell statistik från Brottsförebyggande rådet visar att såväl det grova våldet som gatuvåldet ökar. Kanske kan de senaste årens många psykrelaterade våldsbrott fortfarande hävdas vara en slump. Men för varje nytt sådant brott ökar sannolikheten för att det i stället rör sig om början på en ny trend.
Vad vi ser tycks vara negativa effekter av den psykiatrireform som genomfördes på 1990-talet. Tanken med den var att de psykiskt sjuka i största möjliga utsträckning skulle finnas ute i samhället och inte spärras in på institutioner.
Problemet med denna inte i sig nödvändigtvis felaktiga tanke var att de psyksjuka visserligen släpptes ut, men sedan också i mycket stor utsträckning lämnades vind för våg. Psykvården genomgick en kraftig nedrustning, från omkring 30 000 till 6 000 platser. Därmed klarar den inte att hjälpa alla som behöver akut vård.
Följden av detta visar sig nu på alla de platser där det helt oförutsägbara våldet slår till. Det är hög tid att vända den nedåtgående kurvan och börja rusta upp psykvården.
Statsrådet Ylva Johansson uttalade i går att hon vill att patienter i öppen psykiatrisk vård skall vara tvungna att ta sin medicin. För all del, det är alltid en början.