''Jag skriver till dig för att jag vill dra nytta av din erfarenhet och kunskap när vi socialdemokrater diskuterar framtiden inför vår kongress i höst. Jag vill helt enkelt veta vad du tycker,'' skriver statsministern så vänligt. Det är klart att man blir smickrad. Så här tycker jag:
Kära Göran! Du skriver att det viktigaste av allt är att sjukvården och äldreomsorgen fungerar bra. Och visst är det mycket viktigt. Men det finns annat som är lika viktigt. Det är att det finns pengar till pensionerna, vilket förutsätter att det finns tillräckligt många som arbetar i det privata näringslivet, de som med sin skatt ska betala vår vård och våra pensioner.
Och apropå pensionärer, vilka förslag har du för att underlätta för oss som gärna fortsätter att jobba på ett eller annat sätt efter 65-årsdagen för att få en extra slant?
DIN REGERING VILL ta hundra miljarder kronor från pensionsfonderna och föra över dem till statens budget, som ju numera, trots ditt skryt, går med underskott. Du försökte redan förra året, men då sade de andra partierna bakom pensionsöverenskommelsen nej. Pensionsfonderna har snabbt minskat och bufferten består nu bara av nio miljarder. Om du tar bort hundra miljarder så går fonderna med underskott. Då slår den så kallade bromsen till så småningom, vilket påverkar pensionerna.
Jag tycker att det är bra att det finns en broms. Man kan inte dela ut pengar som inte finns, det brukar du själv framhålla. Men det behövs en buffert för att pensionerna ska vara säkra. Det kan möjligen diskuteras om staten eventuellt kan ha vissa fordringar på systemet. Men det vore olyckligt att nu ta dessa pengar.
EN ANNAN SAK som oroar mig är ditt sätt att se på arbetslösheten. Den öppna arbetslösheten ska ned till fyra procent nästa år, lovar du gång på gång. Den öppna arbetslösheten kan lätt sänkas med AMS-åtgärder. Men för att få pengar till pensionerna krävs riktiga jobb, framför allt i den privata sektorn. I vårt land är det ungefär var femte person i arbetsför ålder som inte går till ett riktigt jobb. Det är faktiskt bara en minoritet av våra nio miljoner invånare som har ett riktigt jobb.
Och då hjälper varken AMS-jobb, sjukskrivning eller förtidspensioner. Och därför är det fel att räkna bara de öppet arbetslösa som du gör. Det avgörande är antalet arbetade timmar, framför allt i den privata sektorn. Det antalet är alldeles för lågt.
''Vi socialdemokrater vill att det ska anställas mer personal som arbetar med vård och omsorg'', skriver du. Det låter bra. Men varför då denna stopplag, som kan drabba ett par av landets bästa sjukhus bara för att de är privatägda?
Regeringen har satsat åtskilliga miljarder på kommuner och landsting i syfte att öka antalet kommunalt anställda. Men nu visar det sig att pengarna går till annat, exempelvis till nödvändiga avsättningar till kommunala pensioner, till att behålla personal som annars skulle ha tvingats sluta eller helt enkelt till att fylla hålen i kommunernas och landstingens budgetar.
ENLIGT RADIONS EKO i går funderar bara en tredjedel av kommunerna på att nyanställa, trots alla dina miljarder. Så du kan inte räkna med att särskilt många får nya jobb där. Dessutom är det inte bara en fråga om mängden pengar utan framför allt hur de används.
Men mest märkligt tycker jag det är att du inte i ditt brev ens nämner vad ditt parti tycker att man ska göra för att få fler jobb i den privata sektorn. Det är uppenbart att det just nu tjänas stora pengar i många företag, men man
investerar inte i nya jobb i Sverige. Har du inte funderat över varför det är så?
FLER RIKTIGA jobb måste ju vara huvudfrågan, både för dig och dem som är i arbetsför ålder och för pensionärer.
Du avslutar ditt vänliga brev med att påpeka att jag är välkommen som medlem i ditt parti. Tack, men nej tack.
Gunvor Hildén,
fristående kolumnist
fristående kolumnist