Teknisk kompetens bilföretagens styrka

Uppsala2008-12-06 00:01
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.
Det blev ingen särskild satsning på fordonsindustrin i regeringens stora paket i går. Men de tre miljarderna till Arbetsförmedlingen som finns med i paketet innebär ändå att många av dem som förlorar jobbet får möjlighet att utveckla sin kompetens och därigenom större chans att hitta nya jobb. Men det "kan behövas mer", säger arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin, vilket nog ska tolkas som att regeringen har bestämt sig för riktade satsningar på fordonsindustrin senare.
Det blir med all säkerhet inte så att staten köper upp Saab och Volvo. Inte ens ett tillfälligt statligt ägande blir aktuellt. Staten ska inte sköta företag och skattebetalarnas pengar ska inte användas på förlusttyngd produktion. EU sätter också hinder i vägen för flera typer av åtgärder, till exempel att gå in med subventionerade lån. Inte heller statligt subventionerad ränta är tillåten. Ska det satsas så ska satsningen inte gynna ett särskilt företag.

Just ett litet land som Sverige kan vara tacksamt för att EU värnar om fri konkurrens och frihandel. Utan EU:s krav skulle säkert stora länder som Tyskland, Frankrike och Italien subventionera sina respektive industrier och därmed göra det omöjligt för mindre länders företag att konkurrera på lika villkor.
Några amerikanska pengar till Volvo och Saab är inte att räkna med. Den amerikanska kongressen kommer att ställa hårda krav på att ett eventuellt stöd till bilindustrin enbart ska gynna produktion i USA. Det är ännu osäkert hur det blir med stödet. En hel del kongressledamöter tycker att bilindustrin får skylla sig själv och därför inte ska ha något statligt stöd.
Kommer Sverige att ha kvar någon bilindustri på längre sikt? Alldeles säkert är det ju inte. Och om den blir kvar i Sverige kommer den inte att se ut som i dag. Men en sådan förändring kan faktiskt tänkas bli till landets fördel på längre sikt. Det är ju inte självklart att det är i bilindustrin som Sveriges framtid finns utan snarare i en avancerad tjänstesektor.
Därför är det rätt att satsa på att utveckla kompetensen hos den kvalificerade arbetskraft som med säkerhet kommer att bli av med jobben i fordonsindustrin. Det gäller också att satsa på forskning för att kunna behålla den spetskompetens vi har i landet.
Vem som skulle vilja köpa de förlusttyngda svenska bilföretagen är inte lätt att se. Kanske något av de stora och rika asiatiska bilföretagen kan tycka att det vore bra att komplettera sina billigare och enklare bilar med ett lyxigare och mer tekniskt avancerat utbud.
Det är här miljöbilarna kommer in. Volvo och Saab skulle i bästa fall kunna bidra till utveckling av mer avancerade miljöbilar. Över huvud taget är det väl de båda företagens tekniska kompetens som kan överleva. Att tillverka själva bilen gör man ju mycket billigare i Asien.
Läs mer om