Terrordådet mot en galleria i Kenyas huvudstad Nairobi illustrerar två vanliga tankefel om den internationella terrorismen. För det första intalar sig många att den islamistiska terrorn i allt väsentligt riktar sig mot mål i Europa eller USA. För det andra inbillar sig många, som borde veta bättre, att terror i andra delar av världen är en form av lokalt förankrad frihetskamp.
Den gruppering som ligger bakom attentatet mot besökare i gallerian Westgate Mall kallar sig al-Shabaab. Den är närbesläktad med al-Qaida – så nära att det är svårt att skilja den ena gruppen från den andra. Al-Shabaab utgår från Kenyas grannland Somalia där man i åratal attackerat vanliga människor lika väl som offentliga institutioner – inklusive nu i somras det lokala FN-kontoret i huvudstaden Mogadishu.
Man har förhindrat internationellt bistånd till svältande människor och utövar ett skräckvälde i de delar av landet som man kontrollerar.
Barn kidnappas och de som inte lever upp till gruppens föreställningar om rätt och fel utsätts för bestialiska straff. Man hänvisar till islam, men de flesta av offren är själva troende muslimer som råkar komma i vägen för en attack eller angrips för att de uppfattar sin tro på ett annat sätt än terroristerna. Andra offer tillhör religiösa minoriteter. Också andra länder i området utsätts för terrorattacker – nyligen genomfördes bombdåd mot restauranger i Uganda.
Att tala om en lokalt förankrad motståndsrörelse är vilseledande. Naturligtvis är en del av medlemmarna somalier som av olika skäl spårat ur eller tvingats ansluta sig. Men ledaren för den grupp som slog till i Nairobi visade sig vara en kvinna från Storbritannien och andra medlemmar kommer från andra delar av världen.
Det som förenar är kombinationen av kriminalitet och extrem ideologi. I likhet med Främlingslegionen rekryterar man urspårade existenser från hela världen och ger dem en uppgift att slåss för, dock utan koppling till någon statsmakt eller reguljär armé.
Al-Shabaab är inte ensamma. I Nigeria finns extremiströrelsen Boko Haram, som bland annat attackerar kristna och så sent som förra veckan dödade 100 personer i nordöstra delen av landet. I Nordafrika finns al-Qaida i det islamiska Maghreb, AQIM, som opererar i flera länder.
Gruppernas retorik är riktad mot allt som de förknippar med ”väst”, men eftersom man inte har resurser att slå till i västvärlden slår man till i afrikanska länder med svagare statliga institutioner. Spridningen av vapen från Gadaffis störtade regim i Libyen underlättar attackerna.
Det är hög tid att EU ändrar sin inställning till al-Shabaab och börjar definiera gruppen som den terroristorganisation den är. Det skulle kunna ha stor betydelse för de länder i Afrika som försöker komma till rätta med problemet.