Tid för tillväxt
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Detta är bakgrunden till att den socialdemokratiska ledningen nu aktivt försöker få fotfolket att älska tillväxt. Finalen blir mellankongressen som ska ägnas åt tillväxtfrågor i april. Ledande socialdemokrater har tidigare, inte sällan mot bättre vetande, ägnat sig åt att underblåsa myter och missuppfattningar om tillväxten. Orsaken är förstås att en hel del heliga kor måste offras om man vill få fart på den svenska ekonomin.
Det finns ett flertal myter förknippade med ekonomisk tillväxt. En sådan är att tillväxten endast skulle gynna krassa materiella behov på bekostnad av högre värden som kultur och gemenskap. Men tillväxt innebär bara att vi arbetar effektivare och därmed får mer tid och resurser över. Det är tid och resurser som kan satsas på fler och bättre produkter men lika gärna på kultur eller ledighet och samvaro med familj och vänner.
En svensk tillbringar i dag betydligt färre timmar på jobbet än för 100 år sedan. Helgledighet, barnledighet, betald semester osv skulle inte vara möjligt utan en stark och effektiv ekonomi i grunden. En annan myt är att tillväxtpolitik skulle gå ut över solidariteten med samhällets svaga grupper. Tvärtom är tillväxten en förutsättning för att vi ska ha råd att ge dem som inte kan klara sin egen försörjning ett värdigt liv. Om inga resurser skapas finns heller inget att fördela.
En tredje, och mycket utbredd, myt är att ekonomisk tillväxt alltid sker till priset av miljöförstöring. Men i själva verket har miljöförstöringen sin grund i skövling av naturresurser, det vill säga att man tar mer resurser i anspråk än naturen hinner återställa, något de gamla östländerna var skrämmande exempel på. Att vi blir effektivare i att organisera arbetet eller i att finna nya lösningar på tekniska problem är inget hot mot miljön.
Lyckas man slå hål på dessa myter är mycket vunnet. Den stora stötestenen för socialdemokratin lär dock bli att en tillväxtpolitik faktiskt kräver att det lönar sig att ta initiativ, risker och förverkliga sina idéer. Med andra ord en politik som gör det lönsamt att starta, utveckla och driva företag.
Efter åratal av tillväxtfientlig retorik kan det nog bli svårt att i en handvändning lägga om kursen för den ganska tröga och otympliga skuta som går under namnet Sveriges soccialdemokratiska arbetareparti.
Om kursändringen skett tidigare hade Sverige sluppit se sig omsprunget av alla sina grannländer i välståndsligan.
Men bättre sent än aldrig. Det vore bra för landet om regeringen verkligen lyckades vända sin skuta i april.