Till Perssons undsättning
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Att en socialdemokratisk partiledare attackerar den borgerliga oppositionen i Sverige innebär knappast något ovanligt. Inte heller att utspelet sker på DN Debatt. Men när den socialdemokratiska partiledaren heter Jens Stoltenberg och är f d statsminister i Norge tvingas man onekligen att höja på ögonbrynen.
Innehållet i artikeln går ut på att det är fel av den borgerliga oppositionen att "göra politik av andras lidanden" och att den kritik som de senaste två veckorna har riktats mot regeringens hantering av flodvågskatastrofen har varit "av partitaktisk natur". I Norge, som i förhållande till folkmängden är lika hårt drabbat som Sverige och där regeringen är borgerlig, har Stoltenbergs Arbeiderparti valt att inte kritisera regeringen för dess agerande.
Ingen kan dock tro att hans artikel, publicerad i Sveriges största morgontidning, är ämnad att sprida sakupplysning om norsk politik till svenskarna. I stället är den ett exempel på något vi har sett mer av de senaste åren - att utländska politiker engagerar sig i andra länders inrikespolitik. Tysklands utrikesminister Joschka Fischer drog - visserligen förgäves - sitt strå till stacken för att förmå svenskarna att rösta ja till euron och Göran Persson uppmanade vid ett statsbesök våren 2003 polackerna att säga ja till EU-medlemskap.
Att Europafrågorna får politiker att engagera sig över nationsgränserna är en i grunden positiv utveckling. Men när Norges oppositionsledare ger sig in i en svensk politisk debatt av tydlig inrikeskaraktär är det ett tecken på hur skakad den svenska socialdemokratiska regeringen är.
Göran Persson anser sig tydligen oförmögen att ge sakliga svar på den svenska oppositionens kritik - bortsett från att lägga skulden på alla andra utom sig själv - och har därför bett sin norska partikollega att skälla ut den svenska borgerligheten för att den har mage att öppna munnen i en svår tid. Eftersom Marita Ulvskogs attack mot kungen inte fungerade som avledningsmanöver söker nu Göran Persson utländsk hjälp för att slippa kritiken.
I sak har dock Jens Stoltenberg fel. Den svenska oppositionen, med undantag för några enskilda kristdemokrater, höll inne med all kritik under den omedelbara krisen, när svenskar fortfarande befann sig i Thailand. Om oppositionen sedan i flera veckor hade hållit inne med kritiken mot de uppenbara missförhållandena i regeringens krisberedskap hade den däremot misskött sitt politiska uppdrag. Genom att lägga locket på dras inga lärdomar inför framtiden.