Tillväxt för vården
Ekvationen går inte ihop. Å ena sidan blir patienterna allt fler och allt äldre. Å andra sidan gör den snabba medicinska utvecklingen att allt fler sjukdomstillstånd kan behandlas och botas. Alltså hårdnar trycket på vården, samtidigt som resurserna inte ökar.
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Samtidigt har t ex antalet höft- och knäledsoperationer på patienter äldre än 85 år tredubblats på tio år. Å ena sidan stora besparingar, å andra sidan en kraftig effektivisering av vården.
Den utvecklingen måste fortsätta, hävdas det i en rapport från Landstingsförbundet. Färre akutsjukhus, mer öppenvård och mer vård i hemmet. Så ser Landstingsförbundets recept för framtiden ut. Att de anhöriga förväntas dra ett tyngre lass i framtiden är inget som sägs tydligt, men det är en misstanke som ligger mycket nära till hands.
Nedläggningen av sjukhus kommer alltså att fortsätta, enligt Landstingsförbundets osentimentala bedömning. I farozonen ligger främst de omkring 30 av dagens akutsjukhus som har färre än 80 000 människor inom sitt upptagningsområde.
Det är i sanning inget muntert framtidsperspektiv. Redan i dag krävs det ju ofta både stort tålamod och goda nerver för att ens kunna upprätta en första kontakt med en läkare på en vårdcentral. Och hur ofta hinner de hårt pressade husläkarna med att göra hembesök?
Hur blir det då i en framtid när trycket på öppenvården ökar ytterligare?
Någon enda och enkel lösning finns inte i dag och är också svår att föreställa sig för framtiden. Åtminstone tre faktorer behövs för att hjälpligt klara de utmaningar vi står inför.
För det första måste givetvis den tekniska utvecklingens landvinningar tas till vara och utnyttjas rationellt. I det syftet är det också nödvändigt att privata alternativ inte motarbetas, som nu, utan uppmuntras.
Om sjukvården skall kunna utvecklas så att den både utnyttjar resurserna effektivare och förmår ge en mänsklig och värdig vård behövs det många som anstränger sig för att hitta de goda lösningarna och metoderna. Om fler, inklusive entreprenörer och eldsjälar, tänker lär resultatet bli bättre än om tankeverksamheten förbehålls de hierarkiska landstingsbyråkratierna.
För det andra behöver vården fler händer i form av invandrad arbetskraft. För det tredje måste det föras en politik som stimulerar ekonomiskt tillväxt. Med högre tillväxt kan också vården få större resurser.