Tortyr igen

Den frigivne Mehdi Ghezali hävdar att han utsatts för tortyr i fångenskapen på den amerikanska Guantánamobasen. Amerikanska talesmän avvisar helt Ghezalis uppgifter och säger att den amerikanska militären inte tolererar att fångar behandlas illa.

Uppsala2004-07-15 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
I teorin är det säkert så. Men samtidigt har ju USA hävdat att de fängslade på Guantánamo inte är krigsfångar utan "illegala kombattanter". Man har därför inte brytt sig om att uppfylla folkrättens krav på hur krigsfångar ska behandlas. Det är tyvärr lätt att föreställa sig att detta har lett till att spärren mot tortyr av de inspärrade släppt.
Ghezalis uppgifter påminner starkt om liknande uppgifter från andra frigivna och likheterna mellan den behandling som ska ha förekommit på Guantánamo och den som ­avslöjats i Irak är slående. Tydligen har också personer som haft ansvar för fångarna på Guantánamo senare haft motsvarande ­ansvar för fångar i Irak.

Angivarverksamhet
Man kan tro eller inte tro på Ghezalis uppgifter om vad han hade för ärende i gräns­trakterna mellan Afghanistan och Pakistan när han greps den 18 december 2001, misstänkt för samröre med al-Qaida. Miss­tan­karna har aldrig prövats i någon rättegång och har aldrig konkretiserats.
Det tycks dock stå helt klart att Ghezali inte gripits i samband med några strider. Själv uppger han att samma förhållande gäller för många andra europeiska fångar som inspärrats på Guantánamo. De ska i stället ha gripits av polis, krigsherrar eller civilpersoner som sedan — förmodligen mot ersättning — överlämnat dem till den amerikanska ­militären.

Tortyr ett allvarligt brott
Detta bevisar inte att dessa fångar skulle sakna samband med al-Qaida. Många utlänningar med extremt fundamentalistiska idéer drogs till Afghanistan och Pakistan ­under talibanernas tid vid makten. Men ­risken måste vara stor att en del personer helt enkelt sett en chans att tjäna pengar på att lämna över främlingar till amerikansk ­militär.
Ghezalis advokat Peter Althin överväger nu skadeståndskrav mot USA. Han tycks ha ­goda skäl. Den amerikanska högsta dom­stolen har nyligen underkänt behandlingen av Guantánmofångarna. Och tortyr är ett allvarligt brott mot just de normer som USA vill försvara i kampen mot terrorismen.
Läs mer om