Det är en oväntat kraftig ökning av exporten som medfört att KI nu, i likhet med regeringen, skriver upp sina tillväxtprognoser. I både regeringens och KI:s prognoser kulminerar i och för sig tillväxten i år, men den kommer att ligga kvar på höga nivåer även under åtminstone de två närmaste åren.
En kraftig konjunkturuppgång i USA och Asien är huvudorsaken till de svenska exportföretagens kraftigt förbättrade orderingång. Och när tecknen nu tyder på en viss avmattning i USA under de närmaste åren, pekar KI på att den europeiska ekonomin efter flera år i bakvatten börjar ta fart igen.
Av detta följer, enligt KI, även att läget på arbetsmarknaden kommer att ljusna under de båda kommande åren. KI räknar med att den öppna arbetslösheten kommer att sjunka från de 5,5 procent man förväntar sig i år till 4,5 procent mot slutet av nästa år.
Det finns över huvud taget mycket få moln på KI:s himmel. De höga oljepriserna kommer att falla tillbaka, tror man - och utgör inget hot mot konjunkturen, utan bromsar den bara en smula. Och räntehöjningar behövs inte förrän tidigast våren 2005.
Prognoser, i synnerhet om den ekonomiska framtiden, brukar ha den egenheten att de aldrig slår in med hundraprocentig precision. Den vrånga verkligheten brukar vrenskas i större eller mindre utsträckning. Så lär det bli även nu. För dagen må det räcka med att peka på att KI:s kortsiktiga optimism om fallande oljepriser mycket väl kan visa sig vara ogrundad. På några års sikt är det tämligen uppenbart att oljepriserna kommer att fortsätta uppåt. Och även för de närmaste 1-2 åren är det inte svårt att skissera scenarier med fortsatt höga oljepriser på grund av den politiska utvecklingen i bland annat Irak och Ryssland.
En samlad bedömning ger likväl underlag för slutsatsen att vi just nu är inne i en konjunkturuppgång, som tycks ha goda utsikter att hålla i sig över valåret 2006. Och det har lett regeringen till slutsatsen att det är läge att försöka göra om tricket från valet 2002, nämligen att köpa socialdemokratin en valseger genom att fram till valet strö ut pengar över väljarna genom skattesänkningar och andra utgiftsökningar. Allt i förhoppningen att väljarna, eller i varje fall tillräckligt många av dem, skall ha glömt det bistra uppvaknandet efter förra valet.
Det scenariot oroar också KI. Man konstaterar att ofinansierade skattesänkningar och utgiftsökningar, som nu uppenbart leker regeringen i hågen, kommer att förstärka den redan starka uppgången i ekonomin - och samtidigt göra att vi står sämre rustade för att möta nästa lågkonjunktur.
En högkonjunktur skyler över problemen i ekonomin. En regering som följer minsta motståndets lag tar chansen och lagar till valfläsk. En regering som tänker längre än näsan räcker rustar för de magra år som alltid kommer efter de feta åren.