Trögt för företag i Uppsala

Uppsala2004-05-05 01:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Uppsala har ju länge varit en av landets drivande tillväxtmotorer. Tillsammans med Stockholm har de östra delarna av Mälardalen svarat för en avsevärd del av utvecklingen i Sverige. I dag är den bilden föråldrad. Göteborgs- och Öresundsregionerna har tagit täten i tillväxten. Uppsala och Stockholm har tappat farten något.

Detta faktum avspeglar sig i den rankning av kommunerna som organisationen Svenskt Näringsliv gjort bland 41 000 av landets företagare. Dessa har fått ett antal frågor att besvara och sedan har de vägts samman med andra faktorer till sammanlagda bedömningar.

Anmärkningsvärt är att Uppsala numera intar en jumboplats bland landets större städer i företagsvänlighet. Också Stockholm har halkat bakåt medan ett antal av Stockholms kranskommuner ligger i topp.

Uppsala är sorgebarnet, säger Svenskt Näringslivs Inga-Kari Fryklund i en kommentar. Hon förmodar att det är kommunens tröga beslutsprocess som orsakar det låga betyget bland företagen. Men det är också politikernas inställning till näringslivet som gör att Uppsala halkat bakåt. Det är bara åtta kommuner som har sämre "politikerbetyg" än Uppsala. När det gäller regler och byråkrati ligger Uppsala på trettonde plats från slutet.

På sätt och vis är den låga rankningen inte särskilt överraskande. Den gamla lärdomsstaden hade ju under något århundrade en rikt blomstrande industri men har under senare år mer och mer kommit att bli den offentliga sektorns stad med universitet, sjukhus, flera statliga institutioner, kyrka och andra utbildningsinstitutioner.

Den politiska ledningen för kommunen har under årens lopp kanske kommit att ägna sig åt ett gott utbildningsklimat och mindre åt ett gott företagsklimat.

Ska Uppsala kunna utvecklas till en mångfaldens kommun behövs ett rikare näringsliv. För att uppnå detta behövs inte någon stor kommunal näringslivsorganisation utan snarare en attitydförändring hos såväl beslutande politiker som tjänstemän.

Det är inte hållbart att en företagare skall se sin nystartade firma blöda resurser på grund av alltför långsamma handläggningstider hos kommunen. Många företagare hinner tappa sugen innan företaget alls börjar växa.

Snarare bör handläggningen bland tillståndsgivande organ byggas ut så att de nystartade företagen inte fastnar på vägen, ett problem som fick sin belysning i gårdagens UNT.

Läs mer om