Svenska barn lever hälsosamt. Det framkommer av en kartläggning av 35 länder i västvärlden utförd av Världshälsoorganisationen. Barnen i Sverige motionerar mer och har bättre matvanor än genomsnittet. De konsumerar mycket mindre läsk och godis än andra barn i studien och de allra flesta svenska barn äter frukost. Detta är naturligtvis glädjande besked, i en tid då tal om fettskatter och varningstext på tv förekommer frekvent i debatten om hur vi ska främja folkhälsan och vinna kampen mot den ökande fetman.
Trots dessa goda hälsobesked har svenska barn oftare ont i huvudet, ont i magen eller sömnproblem än andra barn i västvärlden. Beror det på en otrygg och stressig tillvaro och problem i hemmet? Kanske i vissa fall, men enligt studien mår de bättre än genomsnittet, och hela nio av tio elvaåringar säger sig vara nöjda med sin tillvaro. En mycket stor andel säger också att de kan prata med sina föräldrar, både mamma och pappa.
Skolan är däremot en källa till stress, uppger en stor andel, särskilt flickor, och kanske är det här man hittar förklaringen till att så många barn har huvudvärk och sömnsvårigheter. Klasserna i skolan ligger i dag ofta mellan 30-35 elever, trots att forskning visar att den storlek som är att föredra är omkring 20 elever. I ett proppfullt klassrum där ljudnivån är hög och läraren, som långt ifrån alltid är behörig, får tjäna som ordningsvakt skapas inga optimala förhållanden för inlärning. Skolan förmår inte heller inspirera. Svenska barn är näst sämst på läxläsning efter Finland enligt studien.
I ett samhälle där psykisk ohälsa breder ur sig allt mer förefaller samma utveckling nå även barnen, som blir utmattade och skoltrötta redan innan gymnasiet. Grundskoleutbildningen sjunker hela tiden i kvalitet, främst till följd av besparingar. Om det ska bli återväxt på arbetsmarknad och högre utbildningar är det hög tid att göra någonting åt den sjunkande kvaliteten på skolan.