Tudelad grundskola
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Den främsta anledningen till den stora skillnaden är enligt Skolverket föräldrarnas utbildningsnivå. Har föräldrarna tid och förmåga att uppmuntra barnen och läsa läxor med dem blir också betygen höga. Har föräldrarna mindre tid, motivation eller studievana så blir resultatet ofta också lägre betyg.
Man kan också se fördelningen av den sammanlagda betygen i ett regionalpolitiskt mönster. Tillväxtorterna i de framgångsrika regionerna kan ge god skolgång och bra betyg för eleverna medan situationen är annorlunda i nedläggningsdrabbade orter i framför allt Bergslagen.
Landets bruksorter har historiskt sett utgjort motorn i det svenska samhället. Det var stålet som förädlades på bruken som gjorde Sverige rikt. I dag har samma bruksorter i stället fått en krisstämpel på sig och kanske har detta också påverkat skolgången. Det är på ett antal bruksorter som betygspoängen är lägst, även om det också finns andra kommuner som har fått samma låga värden.
Skolverkets rapport är kvittot på en skolpolitik som misslyckats med sitt viktigaste mål - att ge alla unga samma förutsättningar för en framgångsrik skolgång. Den så länge regerande socialdemokratin har inte lyckats organisera ett skolsystem som stimulerar också elever från studieovana miljöer att blir intresserade av studier.
Det är nu en viktig uppgift för regeringen och dess skolminister Jan Björklund att ta till sig Skolverkets rapport och planera för en avgörande förändring.
Det duger inte att ha en tudelad grundskola i landet, en för elever med välutbildade föräldrar och en för de elever som inte är lika lyckligt lottade.