Två månader till valet

Uppsala2004-11-25 01:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Mer än 200 partier har ansökt om registrering inför parlamentsvalen i Irak den 30 januari. Hur många av dessa som motsvarar den innebörd som begreppet politiskt parti har i andra länder är en öppen fråga - men under alla omständigheter så visar siffran på ett stort uppdämt behov bland irakierna att efter decennier av diktatur, och ett och ett halvt års ockupation, själva få komma till tals.

Men kommer valet att kunna genomföras - eller genomföras i hela landet? Ingen kan svara säkert. Man kan nog utgå från att valet utan större svårigheter kan hållas som planerat i de kurdiska områdena, där också ett lokalt kurdiskt parlament ska utses. Troligen gäller i dag detsamma för de shiamuslimskt dominerade områdena.

Shiamuslimerna är den klart största religiösa gruppen i Irak, men förtrycktes brutalt under Saddam Hussein, som byggde sin maktställning på klaner från de sunnidominerade centrala delarna av landet. Enkel matematik säger att shiamuslimska partier och politiker i ett fritt val kommer att få en mycket stark politisk ställning. Dessa partier och ledare har därför alla skäl att delta i valet för att vinna största möjliga legitimitet.

Det är också detta som är orsaken till att sunnimuslimska extremister, sannolikt i allians med grupper som stod nära den störtade regimen, med alla medel försöker skapa en situation där valet ändå inte kan genom-föras. Sedan de amerikanska styrkorna av allt att döma lyckats ta kontroll över "rebellfästet" Falluja i den s k sunnitriangeln har konfrontationen mellan dessa grupper och ockupationsmakten flyttat till andra städer.

De sunnimuslimska områdena gynnades på olika sätt under Saddam Hussein och många där känner utan tvivel oro över att efter valet styras av en regering som sannolikt domineras av shiamuslimer. Men detta är inte samma sak som att sunnimuslimerna generellt skulle motsätta sig valet eller stödja dem som med våld försöker förhindra det. Självklart finns också bland sunnigrupperna ett intresse av att få komma till tals och få göra sina röster hörda när Iraks framtid ska avgöras.

Valet är en förutsättning för att Irak ska kunna återuppbyggas och på sikt bli ett fungerande samhälle. Samtidigt är FN:s stöd och medverkan nödvändig för att valen ska uppfattas som legitima. Vid det toppmöte om Irak som just hållits i Sharm el-Sheikh i Egypten slöt både FN:s generalsekreterare Kofi Annan och utrikesministrarna från Frankrike, Ryssland, Kina, Iran och flera arabstater upp bakom valförberedelserna.

Att dessa, som alla på olika sätt ifrågasatt den amerikanska politiken, här kunde enas med USA beror i hög grad på den avgående amerikanske utrikesministern Colin Powell, som nu gjorde sitt sista stora internationella framträdande.

Ändå har enigheten ett drag av besvärjelse. Hur gör man om det i slutet av januari - till följd av extrema gruppers hotelser eller till följd av den amerikanska krigföringen - alltjämt är omöjligt att hålla val i delar av Irak? Det är mycket som måste göras rätt under de två månader som återstår.

Läs mer om