Två nya kommuner
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Samarbetet mellan Knivstas och Danmarks kommundelar som pågått en längre tid måste upphöra eftersom Danmarks kommundel ju blir kvar i Uppsala och ett samarbetsorgan, indelningsdelegerade, måste upprättas med uppgift att hantera alla viktiga frågor inför den verkliga delningen 2003.
Hittills har det varit lite trögt i portgången och en konflikt om partirepresentationen mellan i första hand moderater och socialdemokrater såg ut att segla upp. Det är ju ingen riktigt bra början på en ny tid för Knivsta. Allt talar för att partierna
därför måste göra upp i god sämja â?? vilket betyder att båda parter måste ge och ta. Kompromissa heter det på svenska.
ANNARS ÄR DEN POLITISKA enigheten påfallande inför Knivstabeslutet. Inget parti har vänt sig mot tanken att göra Knivsta till en egen kommun och den folkliga opposition som fanns före folkomröstningen har legat lågt.
Ändå säger kommunstyrelseordföranden Annika Lindh (s) att Uppsala inte har något att vinna på beslutet. Hon delar t ex inte statsrådet Britta Lejons åsikt att båda kommunerna har fördelar att vinna. Några konkreta nackdelar vill hon dock vist nog inte spekulera i. Nu är det delning som gäller, anser hon.
Rent mandatmässiga konsekvenser kan dock delningen få. Om valresultatet 1998 skulle stå sig kan dock socialdemokraterna vinna röstandelar i den kvarvarande Uppsala kommun. På samma sätt skulle de borgerliga partierna i Knivsta kunna göra motsvarande vinster.
År 2003 får alltså riket en ny kommun, Knivsta, med ungefär 12 000 invånare. För Uppsala blir följden ett invånarantal på cirka 170 000 invånare. Uppsala blir fortfarande landets fjärde kommun och håller tillväxten i sig har Uppsala snart återtagit de förlorade 12 000.
För Knivsta återstår nu såväl problem som glädjeämnen. Vad som blir kvar efter boskillnaden är långt ifrån klarlagt, men den nya Knivsta kommun har nu alla chanser att göra allt rätt från början.
Inga repliker av typen â?så har vi alltid gjortâ? kommer att gälla. Tvärtom finns det många nya spår att slå in på. Kanske kan man ta till sig en del idéer från Stockholms stad där de borgerliga partierna banat ny mark för nya idéer. Kanske kan den avknoppade Knivsta kommun till och med tjäna som inspiration för Uppsala kommun? Samarbete med Uppsala är nog också att vänta, inte minst på skol- och kanske sjukvårdsområdet.
STATSRÅDET Britta Lejon sade i sin kommentar till regeringsbeslutet att hon hoppades på många nya lokalt förtroendevalda politiker. Hennes uttalande är ett typiskt tecken på den kluvna tungans tal. Någon demokratiaspekt tyckte hon inte förelåg i det andra kommundelningsärendet hon hade att ta ställning till i torsdags, det om Heby, vars begäran om att få flytta till Uppsala län regeringen som bekant sade nej till trots att en stor majoritet i en folkomröstning stött kravet. För Britta Lejon är demokrati uteslutande relaterat till antalet förtroendevalda, inte hur folkviljan respekteras.