Kommer Tyskland att ändra sin inställning till krisen i Irak? Landets försvarsminister Peter Struck antyder en möjlig sådan utveckling. I Financial Times i går sade han att det för närvarande var uteslutet att sända tysk trupp till Irak - samtidigt som han konstaterade att ingen kan förutspå utvecklingen i framtiden.
Vad Struck syftade på var John Kerrys förslag från den första tv-debatten med president Bush om att kalla in en konferens om Irakfrågan med USA:s allierade. Förslaget var, enligt Struck, mycket förnuftigt och han bekräftade att Tyskland, i kraft av sitt finansiella stöd till Iraks återuppbyggnad, skulle delta i en sådan konferens.
Det är givetvis ingen tillfällighet att detta tyska besked kommer just dagen före den sista stora debatten mellan Bush och Kerry. En seger för Kerry i presidentvalet är i dag lika tänkbar som en seger för Bush. Om Kerry vinner så måste både Tyskland och Frankrike, som motsatte sig Irakkriget, förhålla sig till en ny amerikansk president med en ny inställning till internationellt samarbete. Att vidhålla att man inte tänker befatta sig med Irakfrågan annat än ekonomiskt kan då bli politiskt ohållbart.
Samtidigt ger givetvis det tyska beskedet Kerry möjlighet att inför de amerikanska tv-tittarna ge trovärdighet åt sin tes att han har en bättre plan än presidenten för att lösa Irakfrågan. Det är självklart att USA:s europeiska allierade, även Storbritannien som deltog i Irakkriget, föredrar en amerikansk administration som mer aktivt än den nuvarande vårdar kontakterna över Atlanten och samarbetet inom Nato.
En annan aspekt på de nya tyska signalerna är givetvis att den viktiga frågan om Irak inte längre är huruvida kriget var berättigat eller ej, utan hur läget i landet kan stabiliseras och en demokratiskt förankrad regering upprättas. Ingen kan gärna önska att Irak år efter år ska vara en scen för kidnappningar med blandade kriminella och politiska motiv, avrättningar, bombdåd och extremism.
De flesta vanliga irakier vill säkerligen slippa den amerikanska närvaron - samtidigt som de inser att inget riktigt alternativ till denna finns på kort sikt om man vill att ett ordnat samhällsliv gradvis ska kunna återupprättas. Även om Irak inte direkt kan jämföras med Afghanistan så visar det höga valdeltagandet där i helgen på en intensiv önskan om en annan tillvaro än dagens. Det är svårt att tro att det skulle vara annorlunda i Irak.
John Kerry kan inte utan vidare dra tillbaka de amerikanska trupperna och har inte heller ställt något sådant i utsikt. Men däremot kommer han att försöka skapa ett bredare internationellt ansvarstagande för landets framtid. Chansen att det skulle kunna lyckas har nu blivit lite större.