Unga gråsossar!
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Den som vill bekräfta tesen att ungdomsförbunden är på dekis tittar gärna på medlemssiffrorna. I början av 1990-talet redovisade SSU 40 000 medlemmar. I dag finns cirka 4 000 i rullorna, och Moderata ungdomsförbundet har tagit över som största spelare på plan. Men trenden är densamma i övriga ungdomsförbund. Den har två förklaringar. Ett: färre ungdomar engagerar sig partipolitiskt i dag. Två:det fuskades en hel del med siffrorna förr. Och kring snyltarkulturen fanns uppenbarligen ett blocköverskridande samförstånd och ett tyst samtycke från moderpartierna.
Men parallellt med att myglarkulturen avslöjades och bidragen minskade lyckades flera ungdomsförbund ägna sig en hel del åt det som utgör själva affärsidén - politik. På vissa håll syns tydliga resultat. Liberala ungdomsförbundet var först i Sverige med att driva frågan om att låta homosexuella adoptera barn. Riksdagen klubbade lagen för några år sedan. Efter en mångårig kampanj lyckades moderata ungdomsförbundet förändra partiets syn på invandring. En del reliker från förr hängde inte med i svängarna och åkte ut med huvudet före efter att ha fällt rasistiska kommentarer i valstugereportaget. Centerpartiets ungdomsförbund var pådrivande i det mesta som rörde partiets nyorientering, och fortsätter i dag att driva visionära förslag som platt skatt - trots motstånd från partiet. Grön ungdoms språkrör Gustav Fridolin gick från omtalat språkrör i Grön ungdom till riksdagsledamot, imponerade på alla med sina kunskaper och höll därefter sitt löfte att avgå efter en mandatperiod.
Men på vilket sätt har SSU gjort avtryck i svensk politik? Man talar gärna om hur förbundet fostrat framtida stjärnor som Ingvar Carlsson och Anna Lindh. Ett mera färskt exempel är ungdomsförbundaren Lena Hallengren som blev Göran Perssons ungdomsminister. Men några nydanande idéer som snappades upp av s-regeringarna märks inte.
När förbundssekreteraren Mattias Vepsä radar upp viktiga ungdomsfrågor - 90-procentig a-kassa, höjda räntebidrag till hyresbyggande -låter han som vilken gråsosse som helst. Samtidigt har SSU-skandalerna fortsatt att dugga tätt, och även här tycks man fast i det förgångna - det handlar inte sällan om fusk med bidrag och medlemssiffror.
Inte för att Mona Sahlin verkar särskilt intresserad av att omvandla sitt tal om socialdemokratisk förnyelse till praktisk handling - men från SSU har hon ändå ingen inspiration att hämta.