Unga klarar sig på lägre lön

Höjda löner för sommarjobbare är inget självändamål.

Uppsala2015-08-09 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

SSU har undersökt lönen för feriearbete i olika kommuner (UNT 6/8). Uppsala ligger lägst med endast 61 kronor i timmen för 18-åringar som har kommunala sommarjobb. Upprörande, anser det socialdemokratiska ungdomsförbundet och kräver avtalsenliga löner. På UNT:s debattsida samma dag kräver SSU också sommarjobbsgaranti för alla unga i Uppsala kommun.

Det visar sig att 61-kronorslönen främst gäller 16-åringar, bara ett fåtal 18-åringar som av speciella skäl också fått feriepraktik har samma lön. Annars tjänar 18-åringar med visstidsanställning i kommunen över sommaren 105-115 kronor i timmen. SSU har rätt i att det nog behöver städas upp bland löneavtalen för sommarjobbare, men man har fel i att lönerna är oskäligt låga.

Sommarjobbaren betalar ingen skatt på sin lön och mat och husrum betalas i regel av föräldrarna. De intjänade pengarna är fickpengar som kanske ska gå till en ny telefon för 16-åringen eller till en resa för 18-åringen. Det är orimligt att lönen då ligger nära den som en vuxen får på sitt första jobb. Exempelvis erbjuds handelsanställda 19-åringar cirka 115 kronor i timmen, pengar som ska räcka till mat, hyra och andra utgifter.

Lönen för 16-åringarna ska också bedömas i ljuset av att de inte gör samma jobb som de äldre. En feriepraktikant ersätter inte ordinarie personal och sommarjobbet på 2-3 veckor sker med handledning och utan höga produktionskrav. Drygt 7 000 kronor i handen för en första kontakt med arbetslivet är därför inte en orimligt låg ersättning.

En sommarjobbsgaranti låter bra. SSU vill att alla någon gång under sin gymnasietid ska få ett sommarjobb. Men risken är att en garanti tar bort den enorma drivkraft som finns hos unga, den självförtroendekick det innebär att söka och få ett jobb i stället för att bara tilldelas ett. Alla har inte den möjligheten och kommunala sommarjobb behövs. Den första arbetslivserfarenheten är viktig, men det är också den första erfarenheten av hur arbetslivet fungerar och hur arbete betalas.

Läs mer om