UNT har länge varit den enda dagliga tidning som utgivits i Uppsala. Men det betyder inte att tidningen varit ensam. Närheten till Stockholm skapar ofrånkomligen konkurrens mellan UNT och Stockholmstidningarna. I andra delar av spridningsområdet finns andra konkurrenter. Lokala radio- och tv-sändningar finns sedan åtskilliga år. På annonsmarknaderna agerar i dag många olika aktörer vid sidan av UNT - till dessa ansluter sig nu Metro.
En tidning med egen journalistik och opinionsbildning skulle vara en intressantare konkurrent till UNT och andra tidningar i området. Förhoppningsvis kan Metro ändå bidra till att mer allmänt öka intresset för tidningsläsning.
Pressen i ett demokratiskt samhälle har en dubbel uppgift - den ska berätta vad som händer, ställa frågor och granska samhällsförhållanden och makthavare, och samtidigt vara en arena för opinionsbildning och debatt. De två uppgifterna hör ihop, men måste också hållas åtskilda. Trovärdighet innebär för UNT att nyhetsarbetet enligt bolagsordningen präglas av strävan efter saklighet och opartiskhet, medan de liberala värderingar som tidningen företräder på ledarplats öppet deklareras och opinionsbildningen inte monopoliseras.
Bara läsarna kan avgöra om UNT lyckas i sina ambitioner. Metro skriver ärligt i gårdagens nummer att man avstår från lokal nyhetsbevakning eftersom läsarna ändå får de lokala nyheterna i de lokala tidningarna.
Det är förstås helt sant. Men UNT:s mål är att göra en komplett tidning som skildrar, granskar och kommenterar såväl det som sker lokalt och regionalt som det som sker på riksnivå och internationellt. Det är inte bara det lokala materialet som skiljer UNT från Metro utan också täckningen i fråga om riksnyheter och internationellt material. Specialsidor och specialreportrar liksom svenska och utländska kolumnister svarar för ytterligare bredd och fördjupning på områden som politik, kultur, nöje, ekonomi, forskning och utbildning etc. När tidningen i februari går över till sjudagarsutgivning och tabloidformat ökar möjligheterna till kvalificerad journalistisk bevakning av vår omvärld ytterligare.
I de områden där bara en stor tidning utges har denna ett självklart ansvar för att en bred och kvalificerad debatt kan föras. I UNT finns därför, vid sidan av ledaravdelningen, en debattavdelning där både lokala frågor och rikspolitik behandlas och där också ledarredaktionens åsikter kan bemötas.
Allt kan inte få plats och alla kan inte uppskatta alla debattinlägg eller kommentarer på ledarplats, men en tidning som öppet redovisar sin hållning och låter andra åsikter brytas mot de egna är bättre än en tidning som inte redovisar någon hållning alls.
Metros närvaro påverkar inte det ansvar som UNT i likhet med andra ledande tidningar måste känna för en samhällsdebatt som präglas av bredd, kvalitet och allsidighet. Gratistidningar med cirkulärmaterial utan anknytning till spridningsområdet har i dessa avseenden inte mycket att tillföra.
Olika idéer om vad en tidning bör vara kan mycket väl existera sida vid sida. UNT:s ambition att utföra ett kvalificerat och självständigt journalistiskt arbete påverkas inte av Metros ankomst.
Politisk chefredaktör