Det är bekymmersamt att den mittfåra i politiken som har något större värdegemenskap med det demokratiska partiet än med republikanerna beskylls för att tycka illa om USA för att de kritiserar en republikansk presidents politik. De gör största delen av Europas politiker och intellektuella till "antiamerikaner". Om man använder sådana ord i det sammanhanget, vad ska man då kalla dem som faktiskt ogillar USA på ett generellt plan?
Man kan fråga sig vilken demokratisyn detta för med sig. Är kritik av en politikers politik numera vulgärt? Är man mot USA för att man anser att frågor om Irakkriget som bland andra John Kerry framfört är berättigade att ställa?
Det är välkänt att de massförstörelsevapen som Bush påstod fanns i Irak inte existerade och att sambandet mellan 11 september och Saddam Hussein med största sannolikhet var obefintligt. Kriget i Irak har kostat långt över hundra miljarder dollar och tusentals människoliv. Detta är inte ett oproblematiskt skeende och det bör kunna diskuteras i ett sakligt tonläge.
Liksom alla demokrater är jag givetvis glad över att Saddam Hussein är borta och jag hoppas givetvis att Irak inte ska bli ett av de länder som har ett enda val och sedan glider bort från den demokratiska vägen. I den förhoppningen deltar nog de flesta politiska läger både här i Sverige och i USA.
Att analysera politiken och kritisera politiker är ledarsidans uppgift. Men UNT:s påståenden om miljöpartiet är helt enkelt inte sanna och borde korrigeras.
Åsa Domeij
Riksdagsledamot (mp)
Riksdagsledamot (mp)