Uppåt efter Högfors

Kanske befinner sig de fyra borgerliga partierna i vinnarhålet efter sju års ökenvandring i väljaropinionen. I Sifos mätning i helgen leder de borgerliga partierna över regeringskonstellationen. Även i Skop går det uppåt.

Uppsala2004-09-20 01:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

De fyra borgerliga partierna väckte berättigat uppseende för två veckor sedan då de samlades i centerledaren Maud Olofssons Högfors för att lägga ut spåret för en borgerlig valseger 2006.

Kanske har bilden av de samspelta borgerliga partiledarna också givit utslag i väljaropinionen. I de två opinionsmätningar som publicerats i helgen, Sifo och Skop, har det borgerliga blocket ökat, enligt Sifo är också moderaterna, folkpartiet, centern och kristdemokraterna större än socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet tillsammans.

Visserligen ska opinionsmätningar alltid tas med en nypa salt. I ingen av de två nämnda mätningarna är förändringarna statistiskt säkerställda. Men att borgerligheten just nu har vind i seglen kan ingen missta sig på. Säkert och målmedvetet har partierna insett att det enda som kan åstadkomma ett nödvändigt maktskifte nästa val är en gemensam borgerlig front mot regerings- och samarbetspartierna.

Visst finns det fortfarande en rad frågor där partierna inte är ense men det viktiga är att det finns en tydlig vilja att dra åt samma håll.

Det är mot bakgrund av den klara viljan till samarbete man får se moderata samlingspartiets fotbyte om skattepolitiken. Visserligen vill partiet sänka skatterna med upp emot 55 miljarder kronor, en fördubbling jämfört med tidigare förslag, men partiet vill se en delvis ny inriktning. Det är inte längre välbärgade män som ska gynnas utan låg- och mellaninkomsttagare. Värnskatten ska också bli kvar ett tag till.

Skattesänkningarna ska slå ungefär lika mycket för kvinnor som för män. Ensamstående mammor, som i dag anses ha högsta marginaleffekterna, ska få det bättre med bl a höjt barnbidrag i stället för bostadsbidrag. Däremot ska sjuka och arbetslösa få sina bidrag sänkta etappvis ned till 65 procent.

Moderaternas skatteförslag har slagit väl ut hos centern och kristdemokraterna medan folkpartiet ställer sig mer skeptiskt, bl a till omfattningen av skattesänkningarna och till de sänkta bidragsnivåerna.

I dag presenterar finansminister Bosse Ringholm regeringens budgetförslag. Om några veckor ska de borgerliga partierna presentera sina skuggbudgetar. Den moderata kursändringen är en förutsättning för att de fyra partierna ska kunna närma sig varandra på det ekonomiska området men det kommer att krävas åtskilligt mer av jämkning och kompromisser innan partierna är ense.

Och det förtjänar att påpekas: en borgerlig samling inför nästa val är inte detsamma som gemensamma förslag på alla områden. Det handlar som bekant fortfarande om fyra enskilda partier.

Läs mer om