Två tredjedelar av befolkningen i Sverige har tillgång till datorer i hemmen och något över hälften har också bredband, den teknik som gör internetuppkopplingen snabb för datoranvändaren.
Detta räcker dock inte för regeringen som vill att hela landet snabbt skall kunna koppla upp sig, I en gigantisk utbyggnadsdrive skall Sverige bli totaldatoriserat. I första hand är detta inte tänkt för privat bruk utan för att företagen över hela landet i datahänseende skall kunna verka på någorlunda jämlika villkor.
Uppsala och Knivsta kommuner ligger i täten i bredbandsutbyggnaden och med det nya tilläggsavtal som är tecknat mellan de två kommunerna och Telia Sonera kommer så gott som hela Uppsala och hela Knivsta att få bredband. Endast 0,5 procent eller 200 hushåll blir utan.
Det är en välkommen utveckling och Uppsalaborna är att gratulera till denna utbyggnad av den digitala infrastrukturen. Det är olyckligt att hushåll blir utan men när det beror på svåröverstigliga tekniska problem torde det vara något lättare att acceptera än om det berott på ovilja att satsa på tekniken.
Extra intressant är det att Uppsala ligger först i utvecklingen. Inga andra kommuner i landet har kommit lika långt i utbyggnaden. Ett skäl till snabbheten är att kommunen samtidigt handlade upp nät till skolor, äldreboenden och andra kommunala och landstingsinstitutioner.
Det betyder att de företag, främst småföretag, som etablerat sig i kommunens utkanter nu kan få en datateknik som gör dem konkurrenskraftiga. Att driva ett litet företag på landet och samtidigt ha god digital teknik med möjlighet att nå hela världen via nätet samt en halvtimmes bilfärd till en stor stad är en tillgång. Det är också en framsynt satsning från de två kommunernas sida.
Visst lär det finnas personer som hellre skulle vilja att de pengarna lades på äldrevård och skola, men bredband är en investering för utveckling av småföretagandet i Uppsala - och därmed bra för Uppsala.