Uppsala nödbromsar
Som väntat föreslår kommunledningen med socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet en skattehöjning med 50 öre från och med nästa år. Det innebär ett klart avsteg från vallöftet att inte höja skatten.
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Det främsta skälet är minskat skatteunderlag vilket betyder minus 278 miljoner de närmaste åren. För att behålla en rimlig kvalitet på förskola, skola och äldreomsorg ser sig därför de tre partierna tvingade att höja skatten. Samtidigt visar vi att vi tar långsiktigt ansvar för den kommunala ekonomin, tillade Lena Hartwig.
SÅ LÅNGT GÅR det att hjälpligt hänga med i de snabba svängarna. Slutsatsen är att kommunledningen fått panik för att pengarna inte räcker till det man utlovat och framför allt riskerar man att gå miste om ett antal miljoner för att man sparar för mycket på skolan.
Men när Lena Hartwig tillägger att man höjer skatten med 50 öre för att stimulera tillväxten är det lätt att tro att man hört fel eller att man hamnat med Alice i Underlandet där allt ställs på huvudet och saker och ting påstås vara sin motsats.
Ty tillväxten stimuleras inte av skattehöjning. Tvärtom hindras den och detta gäller särskilt Mälardalslänen, enligt en färsk analys från Föreningssparbanken. I denna varnas för den dämpande effekt skattehöjningar i många av Mälardalskommunerna kommer att få för tillväxten i regionen, den region som ofta ses som Sveriges tillväxtmotor. Men framför allt är en skattehöjning skadlig för låginkomsttagarna som får betala proportionerligt mer av sin lön än medel- och högsinkomsttagarna. Dessutom skickar en skattehöjning ut en signal till alla om att man inte behöver ta så hårt på neddragningarna. Allt detta vet kommunledningen och dess företrädare.
ATT HÖJA SKATTEN när klockan redan är fem över tolv med 50 öre vittnar alltså inte om någon ansvarsfull inställning till kommunens verksamhet, dess medarbetare eller till kommunens medborgare. När kommunen sålde ut Uppsala Energi bäddade det för en nytändning i Uppsala. Gamla skulder skulle betalas tillbaka, kommunen skulle inte vara prisgiven åt räntefluktuationer, kort sagt: Uppsala skulle börja om från ruta 1 igen med nya friska tag. Men allt detta är nu redan förbrukat. Kostnadsutvecklingen i kommunen har varit högre än den tillåtna och det tyder på att ingen hållit i bromsen. Miljonerna har runnit ur kommunen. De har inte kastats i sjön utan i och för sig säkert gått till bra ändamål. Men kommunen hade inte råd .
Nu har alltså Lena Hartwig dragit i nödbromsen och det gnisslar redan i Uppsalabornas öron. Kommunalråden föreföll också på torsdagen sins emellan oense om nedskärningarna verkligen skulle beröra skolområdet och oppositionen, som det kanske skulle ha varit bra att ha med på tåget i detta läge, morrar och ryter. Folkpartiet och kristdemokraterna kanske till och med hoppar av konserthusprojektet. Den röd-gröna kommunaledningens första år slutar med fiasko.