Uppsalahandeln dröjer på steget

Uppsala2007-11-10 00:01
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.
Uppsalahandeln stävar framåt men ligger än så länge klart i lä av de stora handelscentrumen Valbo utanför Gävle och Västerås. Drygt tio miljarder är årsomsättningen vilket innebär en ökning med drygt sju procent, jämfört med förra året.
Men det finns utrymme för mer, framgick det i veckan på Handelns dag då företrädare för handeln i kommunen möttes. Markfrågor och alltför försiktig framtidsstrategi ansågs vara några av skälen till att Uppsala trots sin position som rikets fjärde kommun inte ligger i täten.
Svensk Handels Meta Troell med rik erfarenhet från bland annat Uppsala manade på åhörarna och förklarade att de måste bli bättre på samarbete och satsa mer på kvinnor över 45. Uppsala måste bli en destination, sa hon med dagens nyspråk och torde väl ha menat att Uppsala måste bli ett ställe dit man far från ett stort omland för att handla.

Har man då varit alltför försiktig i stadskärnans utbyggnad? Ja, både ja och nej. S:t Per och kvarteren runt omkring har ju bytt skepnad under det senaste året och förvandlats till ett butikscentrum med inriktning på en målgrupp som jag undrar hur stor den är - stormrika 20-25-åringar. Det tror jag är en ren felsatsning för de stora pengarna torde snarare finnas hos den målgrupp Meta Troell utmålade som underförsörjd - 45-plussarna.
Så det är ju bra om centrumhandeln tänker efter. Alla 58-åringar klär inte i tights och baby doll-blusar. Men de häftiga svängningarna i city-handeln kan också ha sina risker. Om man under en längre tid stänger ute vissa grupper är det risk att de helt enkelt vänjer sig av med att handla kläder i stadskärnan. De kanske hellre tar tåget till Stockholm eller möjligen vänder sig till butikerna ute i extern-varuhusen. Och då är det risk för att stadskärnan utarmas på just handel och att bara banker, kaféer, krogar och fastighetsförmedlare blir kvar.
Visst ska marknaden styra handeln men alltför mycket experimenterande som bygger på önsketänkande kan äventyra utvecklingen i innerstaden.

Externvaruhusens expansion verkar fortsätta. I de senaste planerna finns Fullerö där inte bara handel utan också "temapark", hotell och bostäder ingår. Självfallet behövs externvaruhusen inte minst för sällanköpshandeln som tv, vitvaror osv, men i en framtid där trafikförsörjningen inte sker med hjälp av bensindrivna privatbilar utan mer och mer med kollektiva färdmedel kan en vidlyftig externhandel vara riskabel.
Och redan före en eventuell trafikomvandling innebär storsatsningar på externhandel stora risker för miljön. De som planerar för handelns nödvändiga utveckling i Uppsalaområdet måste ha med i beräkningen att världen, Europa, Sverige och då också Uppsala måste minska utsläppen av växthusgas Det blir inte lätt om alla ska ta bilen till Fullerö.
kersti.kollberg@telia.com
Läs mer om