Slottsbacken brukar annars vara värst men i år var det nog grönytorna vid Ekonomikum som tog priset. Den som inte med egna ögon såg hur de gröna kullarna förvandlades till något som påminde om soptippar i mindre civiliserade delar av världen kunde se en bild av eländet i UNT 2 maj.
Påsar, påsar och åter påsar, pizzakartonger, diverse behållare till hamburgare och annan mat och så det största gisslet av allt — krossade glasflaskor. På andra ställen i stan låg soporna också i drivor och gjorde trottoarer och torg allt annat än trevliga.
Visst städades det. En armé av inhyrda medlemmar i kommunens idrottsföreningar gjorde rent hus i Uppsala och det som inte försvann på 1 maj tog elever och vuxna hand om när kommunen för femte året arrangerade Clean Uppsala.
Men den stora frågan är: måste det vara så här? Måste man godta att vuxna människor, om än lite glada av bubbel, sol och vårkänslor, bara släpper ifrån sig det de har i händerna på marken utan den minsta tanke på konsekvenserna?
Och vad tänker alla barn och ungdomar som måste städa upp efter de vuxna som lämnat allt vett hemma?
Nej, jag tycker inte att det måste vara så här. Man måste inte acceptera den gigantiska nedskräpningen.
För det första tycker jag att det är dags att ställa högre krav på människor som roar sig i Uppsala. Vuxna människor måste förutsättas ha bättre omdöme än att de bara släpper ifrån sig tomflaskor, burkar och plastpåsar. De måste förväntas leta efter någon lämplig plats att placera skräpet.
För det andra måste kommunen se till att fler sopcontainrar ställs upp på de platser där gräsytorna lockar till picknick. Till nästa år kanske roliga sopsäckar kan designas i någon häftig färg, allt för att göra det lustfyllt att slänga skräpet på rätt ställe. I nödfall kan man ju tänka sig att det räcker med att soporna slängs i en säck som går att hämta upp senare.
Men också de näringsställen som serverar hämtmat borde dela ansvaret för nedskräpningen av innerstaden. Vid olika fester och evenemang borde pizzerior, hamburgerbarer och kiosker tänka ett steg till och överväga om det finns något annat sätt att förpacka maten. Eller varför inte lämna med rejäla soppåsar, också de i någon rolig färg eller utformning?
@3a Text:Förpackningsindustrin får alltid utstå hugg och slag för att förpackningar utgör en så stor del av soporna. Den kritiken borde utsträckas att också gälla näringsställen som serverar hämtmat.
Vad hindrar förresten Uppsala kommun att i sin lokala ordningsstadga skriva in regler för nedskräpning? Jag inser mycket väl att de viktigaste uppgifterna för polis och vaktbolag en valborgshelg är att se till att ingen far illa på grund av fylleri. Detta behöver dock inte hindra att det ändå finns någon sorts regelverk som stävjar nedskräpningen.
Uppsala borde kunna bättre än så här.
Kersti Kollberg | Fristående kolumnist