Uppsalavisioner för äldre

Äldreomsorgen är en stor post i Uppsala kommuns ekonomi. Under lång tid låg kostnads­nivån avsevärt hög­re än andra jämförbara kommuner. Ungdomens stad föreföll satsa på de äld­re.

Uppsala2005-04-04 07:49
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
I dag är bilden en annan. Äldreomsorgen måste, på samma sätt som övriga kommunala verksamheter, hålla fast vid sin budget och inte överskrida den. Den chef som inte kan hålla utgifterna inom ramen löper stor risk att få lämna sin post. Det betyder att varje krona måste gå till rätt ändamål. Verksamheten slimmas och anpassas till den ekonomiska ramen. Varje minut av service och vård bokförs och vårdtagarnas önskemål styr inte längre.

Med tanke på att en minoritet av Uppsalas äldre har behov av den kommunala vårdservicen är den sparsamheten, uppenbarligen driven till det yttersta, säkert nödvändig.
Av Uppsalas äldre under 80 år är det bara 5 procent som behöver kommunal hjälp och inte mer än 16 procent av alla över 65 år får hjälp. De flesta klarar sig själva eller får hjälp på annat sätt, i de flesta fall av makar och makor eller barn och andra släktingar. Skulle fler börja kräva kommunal omsorg skulle med största säkerhet Uppsala kommunala äldreomsorg bryta samman.
För att förhindra att detta ska inträffa vill det kommunala äldrekontoret mota Olle i grind och se till att ännu färre än i dag blir beroende av kommunal hjälp.
Efter mönster från Danmark ska kommunen kontakta alla Uppsalabor som är över 80 och som inte har någon form av äldreomsorg. Kommunen vill ta reda på dels hur dessa klarar sin vardag, dels ge information om olika slags aktiviteter, anpassade för äldre.

På det hela taget är detta ett vällovligt initiativ, men det är svårt att frigöra sig från oron över att detta inte kommer att räcka.
När äldreårgångarna blir större och större och äld­re och äldre kommer behovet av hjälp att öka. I dag verkar valet stå mellan en kommunal äldrevård som bara ger det allra nödvändigaste eller vård av anhöriga.
Det privata inslaget i äldreomsorgen är ännu så länge sparsamt förekommande i Sverige men också i andra former av vård. I barnomsorgen frodas alternativen men inte inom äldrevården.

Inom kort ska dock en stor upphandling av äldreomsorgen starta i Uppsala. Både kommunen och privata vårdbolag ska få lämna anbud och det kommer att handla om kvalitet, inte om att pressa priserna. Kommunens företrädare hoppas att hemvården ska kunna bli mer flexibel och att organisationen kan variera.
Det betyder att fältet blir fritt för omsorgsentreprenörer att försöka slå sig in på ett område som hittills varit så ensidigt inriktat på kommunalt driven omsorg. Slår detta väl ut betyder det en viktig förändring av Uppsalas äldreomsorg.

Kommunen håller dessutom på att försöka förbättra den rena servicen för de äldre. Enligt idéer som ännu inte drivits fram till beslut vill kommunen handla upp städning, matleveranser osv i sådan omfattning att prisnivån kan hållas låg.
Avsikten är att komma från myndighetshanteringen av den rena servicen och på det sättet frigöra resurser till den verkliga vården och omsorgen.
Förändringens vindar blåser uppenbarligen i Uppsalas äldrevård. Det kommer att vara nödvändigt
Läs mer om