”Det är inte en fråga om det kommer att hända en allvarlig tågolycka i Sverige, det är en fråga om när”, sa tågforskaren Rebecca Forsberg i UNT om att Uppsala kommun bygger nära järnvägen (12/7). Uppsala är en av de städer där störst mängd gods med farliga ämnen passerar. Kommunen har ändå valt att bygga bostäder och förskolor närmre järnvägen än vad som är rekommenderat enligt de nationella riktlinjerna.
Enligt Forsberg är risken för tågolyckor stor i Sverige, oavsett om det gäller persontransport eller godståg, på grund av en eftersatt järnvägsinfrastruktur. Tidigare i veckan drabbades den lilla kanadensiska staden Lac-Megantic av en fruktansvärd olycka när ett tåg lastat med råolja skenade in i staden. Ett trettiotal byggnader brann ner och minst fem människor miste livet. Sverige är inte på något sätt befriat från tågolyckor. 2005 spårade ett godståg lastat med klor i Halland. I januari kraschade ett tåg in i ett bostadshus i Saltsjöbaden, Stockholm.
De nationella riktlinjerna för hur nära man bör bygga vid riskzoner är 150 meter. Den nybyggda Frodeparken ligger 70 meter från järnvägsspåren. Det är problematiskt att Uppsala kommun inte följer riktlinjerna. Men probleminsikten verkar saknas bland kommunens politiker. Trots kritik från tågforskaren Rebecca Forsberg tycker sig Liv Hahne (M), ordförande i plan- och byggnadsnämnden, inte se något fog för kritiken som riktas mot Uppsala kommun.
Vad som skulle ske om ett godståg med livsfarligt material spårar ur i Uppsala låter Hahne vara osagt. Över tvåtusen ton flygbränsle passerar genom Uppsala varje dag. Det är en aspekt som inte får negligeras i planeringen av byggen nära järnvägen. ”Det som orsakar flest olyckor är ändå den mänskliga faktorn” säger Hahne i en kommentar till UNT (12/7). Tågolyckor kan alltså inte byggas bort enligt Hahne. Men det spelar ingen roll vad som orsakar en tågolycka. Om - eller när - en olycka sker kan det få mycket allvarliga konsekvenser för byggnaderna och människorna runt omkring.