Utebliven medborgardialog
LEDARE. I lördags bänkade sig kommunalråden Lena Hartwig (s) och Britt Löfgren (v) i Stadsbiblioteket för att ta emot allmänhetens frågor om det planerade musikhusbygget. Men de fick sitta i stort sett ensamma. Under den stund kommunalråden satt där kom enligt UNT:s nyhetsartikel i går två personer dit.
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Det kan inte betyda att alltför få Uppsalabor är intresserade av det blivande konsert- och kongresshusprojektet. Läser man UNT på nätet och på debattsidan ser man att meningsutbytet är livligt. Detsamma gäller på gator och torg i innerstaden. På Celsiustorget, t ex, stod Aktionsgruppen Gerd och samlade namnunderskrifter för en folkomröstning om konserthuset och på andra håll pågår opinionsbildning.
Felet är inte att kommunalråden ger sig i kast med uppgiften att möta allmänheten. Tvärtom. På ett uppseendeväckande nonchalant sätt har de ignorerat uppgiften att föra ut konserthustanken till medborgarna. Felet är att de kommunpolitiker som deltagit i träffarna inte insett att de också måste ge sig ut bland Uppsalaborna och möta dem där de finns. De borde ha ägnat tid under hösten till att stå på Forumtorget, utanför S:t Per eller för den delen i Gränby eller i Stenhagen för att låta sig konfronteras med medborgarnas frågor och synpunkter. Så har andra förvaltningar och nämnder gjort under hösten med gott resultat.
Det kan knappast ha saknats inbjudningar. I stället förefaller det handla om en obenägenhet att gå i närkamp med opinionen för att försöka övertyga den.
Det är tråkigt eftersom såväl kommunalrådet Hartwig som kommunalrådet Löfgren säger sig bara bli mer och mer övertygade om det riktiga i att Musikens hus byggs.
Denna obenägenhet kan visa sig bli riskabel. Visserligen finns det en majoritet för byggandet i kommunfullmäktige i dag men ingen vet när opinionstrycket och ekonomiska redogörelser i kombination sopar undan denna majoritet. Skulle detta inträffa skulle den uteblivna medborgerliga dialogen vara en orsak.