Utför för Uppsala

"Vi lånar ingenting för att klara löpande driftskostnader." Orden är Lena Hartwigs, finanskommunalråd (s) i Uppsala och yttrades vid en presskonferens i april tidigare i år. Svunna tider, svunna löften.

Uppsala2003-10-10 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
En månad efter det att uttalandet gjordes klubbade kommunmajoriteten (s, v och mp) igenom budgeten. I den stod att läsa att kostnaderna för kommunen beräknades öka med 3,5 procent. Oppositionen avfärdade den som en önskebudget och menade att verkligheten pekade på kostnadsökningar på 5,7 procent. Tre veckor senare skrev vi juni månad och prognoser från kommunens egna ekonomer visade att kostnaderna ökade med 6,3 procent — minst.
Samma mönster följer rapporterna om kommunens underskott. För två år sedan var kommunens ekonomi god. Siffrorna visade på plus 145 miljoner. Det förbyttes snabbt i röda siffror och underskott på flera hundra miljoner. Lena Hartwig påstår nu att det saknas 318 miljoner kronor i kassan och tycker dessutom att den siffran ska tas med en nypa salt. Mera pessimistiska bedömare gissar att det i verkligheten kommer att fattas 600 miljoner. Vem som har rätt är omöjligt att avgöra i dagsläget, men vid förra bedömningen låg pessimisterna närmare sanningen.

Kommunen lever över sina tillgångar men det ska bli slut på det, lovade Lena Hartwig under budgetfullmäktige i maj. Ändå har kommunen nu tagit två lån på totalt 300 miljoner kronor för att klara den löpande driften. Vad det leder till i längden vet vi av de dystra erfarenheterna i början av 90-talet.
Genom att sälja Uppsala Energi AB och höja skatten lyckades kommunen bli av med förra omgångens ekonomiska problem som orsakats av en stor låneskuld. Den manövern går inte att göra om på nytt. Energibolaget är redan sålt och att ytterligare höja
skatten löser inga långsiktiga problem — tvärtom. Dessutom drabbar en höjning av kommunalskatten låginkomsttagarna hårdast.

Den bistra sanningen är att kommunens kostnader är för höga. Enda sättet att komma till rätta med detta är att se över verksamheten och göra smärtsamma — men nödvändiga — prioriteringar. Lena Hartwig uttrycker bestörtning över att politikernas beslut att nämnderna sedan i våras haft i uppdrag att hålla hårt i pengarna inte har fått genomslag. Att så är fallet är allvarligt, men dessvärre inte förvånande. Majoriteten i fullmäktige vägrade så sent som i maj att ge en s k allvarlig erinran till de ansvariga politikerna i de dåvarande kommundelsnämnder som förra året spräckte budgeten.
När budskapen "bromsa" och "tuta och kör" framförs samtidigt är det inte konstigt att kostnaderna skenar. Ansvaret för dagens allvarliga situation vilar tungt på kommunens ledning.
Läs mer om