Utmanare med chans
Supertisdagen medförde inga supersensationer. Den amerikanska primärvalssäsongen är över och John Kerry blir som väntat demokraternas utmanare till president George W Bush i höstens presidentval. Han startar i ekonomisk uppförsbacke men med ett enigt parti bakom sig.
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
@3a Text:John Kerry kommer inte att kunna tillåta sig någon längre slummer på lagrarna efter segern. Han måste nu dels få fart på insamlingen av pengar till den sinande kampanjkassan, dels mejsla ut en politik som kan vara attraktiv inte bara för redan frälsta demokrater — utan dessutom locka väljare utanför de demokratiska leden till partiet.
Den demokratiska primärvalskampanjen har som främsta prioritet haft att få fram den kandidat som enligt en allmänt omfattad bedömning har de bästa möjligheterna att besegra president Bush. De politiska sakfrågorna har spelat en jämförelsevis underordnad roll.
Det för Kerry positiva är att han både har ett mycket enat och fokuserat parti bakom sig och därmed rimligen kan räkna med en stark uppslutning både för sin person och för sitt program. Det kan vara en betydelsefull omständighet i förhållande till det hot som den tredje kandidaten, miljökämpen och populisten Ralph Nader utgör. Enligt många bedömare blev Nader tungan på vågen i förra presidentvalet genom att locka så många demokratiska röster att Al Gore missade segern. Den risken bedöms som mindre än förra gången i det stämningsläge som i dag råder.
Hittills har Kerry varit den som jagar, medan president Bush ännu inte deltagit direkt i valkampanjen. Nu blir även Kerry ett jagat villebråd, i utgångsläget dessutom med en närmast tom kampanjkassa — medan Bush har samlat in uppemot 150 miljoner dollar som nu kommer att brännas av i kampanjen mot Kerry.
Säkert kommer Kerrys opinionssiffror, som i en del undersökningar legat högre än presidentens, att sjunka en del under den närmaste tiden under intryck av det stormanlopp som nu väntar. Men någon avgörande betydelse har detta knappast.
Mycket kommer att kunna hinna hända fram till valdagen den 2 november. I slutänden blir det kandidaternas trovärdighet när det gäller de ekonomiska vardagsfrågorna och USA:s nationella säkerhet som fäller utslaget. John Kerry är på intet sätt slagen på förhand.