När dagens äldre Uppsalabor blir riktigt gamla och i behov av vård kommer dagens utbud av kommunal äldreomsorg inte längre att stå till buds. I stället är det anhöriga och frivilliga som i ännu högre grad än i dag skall ta hand om äldrevården. Och om de pengar som är anslagna till äldreomsorgen inte räcker till skall verksamheten anpassas till resurserna, inte tvärtom. Detta framgår av den äldreplan som Uppsala kommun har presenterat.
Planen förefaller ju inte särskilt nydanande. Att anhöriga alltid burit ett tungt ansvar för vården av äldre är ju ingen nyhet. Nytt i planen är möjligen att kommunen nu skriver det som borde vara en självklarhet - att kommunfullmäktiges budget skall följas och att ingen nämnd skall kunna bevilja sig själv extra pengar. Däremot kan man fråga sig hur realistisk den nya äldreplaneringen är. Enligt planen skall kommunen ha färre särskilda äldreboenden än i dag vilket alltså betyder att morgondagens äldrevård kommer att utföras i de gamlas hem, med särskild hemtjänstpersonal.
Huvudinriktningen är dock att hoppet står till de anhöriga, alltså så som det alltid har varit. Eller kanske ändå inte riktigt för i alla tider är det kvinnor som svarat för de gamlas vård. Männen har inte ansetts kunna utföra denna syssla. I dag är dock situationen en annan och det finns många fall där maken eller makan står för vården. Skillnaden är bara den att vårdarna i dag i de flesta fall är jämn-åriga med de vårdbehövande och i många fall på gränsen till att bli vårdfall själva.
Ingenting talar för att denna situation kommer att förändras för det är väl knappast kommunens tanke att de vårdbehövandes barn skall förutsättas lämna sina jobb för att ägna sig åt oavlönad vård? Risken är helt enkelt att gamla och vårdbehövande i framtiden får räkna med att bli lämnade åt sitt öde eller att få för lite vård. Föreningen Aktiva seniorer varnar också för en upprepning av de misstag som gjordes med psykiatrireformen då många psykiskt sjuka lämnades i sticket i sina hem.
En annan risk pekar t ex den s k Dalbyhemmets arbetsgrupp på: äldre och sjuka på kommunens landsbygd. Det blir många mil för eventuell hemtjänst att köra mellan hemmaboende personer med stort vårdbehov.
Äldreomsorgen måste sannolikt stöpas om, men den planering som kommunen nu gjort förefaller alltför utopisk. Risken för en äldremisär är stor.