Vad gör egentligen utrikesministern?
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.
Vad vi får reda på om Carl Bildt är att han ständigt är på resa. På utrikesdepartementet blir de anställda alltmer frustrerade. De får aldrig se sin chef, viktiga beslut skjuts upp i hans frånvaro, medan han via sin blogg berättar om ständigt nya resor. Han träffar politiker och andra viktiga aktörer utomlands, men vad har han egentligen för sig?
Vi får inte glömma att Carl Bildt en gång som statsminister gjort något verkligt viktigt genom sina insatser i samband med de baltiska ländernas frigörelse från Sovjetväldet. Att hans insatser hade stor betydelse intygas inte minst av de baltiska politiker som var med.
I går var han bjuden på middag av den amerikanske presidenten och ska sedan fortsätta till förhandlingarna i Annapolis i dag om situationen i Mellanöstern. Visserligen är Sverige en av de största biståndsgivarna till palestinierna, men det är ändå inte alls självklart att en svensk utrikesminister skulle bjudas.
Vilken roll kan då ett litet lands utrikesminister spela i detta oändligt dystra men nu möjligen något mer hoppfulla spel? Sannolikt skulle Carl Bildt inte ha fått vara med om det inte var för hans goda kontakter. Hans möjliga inflytande beror helt på hans förmåga att övertyga. Något maktspråk kan ju Sverige omöjligen använda.
Men vi kommer aldrig att få reda på om Carl Bildt lyckats påverka. Ingen kommer att berätta om det. Skulle förhandlingarna lyckas på längre sikt får säkert George W Bush och kanske Mahmoud Abbas äran för det. En politiker från ett litet land som inte är direkt inblandat får aldrig något offentligt erkännande.
Där har vi Carl Bildts problem. Hans kritiker kan påpeka att han inte kan redovisa några konkreta resultat av allt sitt resande. Och han själv kan inte försvara sig med att han har påverkat någon viktig utländsk politiker. Inte heller kan han lägga fram några konkreta förslag, eftersom han då försämrar sina möjligheter att agera medlare. Vi kommer kort sagt aldrig att få veta om Carl Bildt faktiskt gör något viktigt eller inte.
Och det ligger honom i fatet att han ofta är så retsamt överlägsen men samtidigt också självironisk. Så får man inte vara om man är svensk. Ändå får han väl sägas vara en av de få stjärnorna i den här regeringen, tillsammans med Anders Borg och Jan Björklund.
gunvor.hilden@comhem.se