Vad kostar en miljöbil?
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Från och med i morgon och fram till nyårsafton 2009 får den som köper en miljöbil en premie på 10 000 kronor. Alliansregeringen genomför därmed ännu ett vallöfte och höjer profilen i klimat- och miljöfrågorna.
Kommer miljöbilspremien också att leda till de resultat som regeringen önskar sig? Miljöminister Andreas Carlgren (c) är påfallande optimistisk. Han tror att försäljningen av miljöbilar, som i dag är blygsam, kan öka med tio - femton procent om året.
Men det finns naturligtvis invändningar. En sådan är att det vore bättre om miljöbilar gynnades ekonomiskt under hela sin livslängd och inte bara vid inköpstillfället. I princip är detta säkert också en befogad synpunkt - frågan är bara om den är giltig i praktiken.
En subvention som "späds ut" över en följd av år märks inte lika tydligt som en rejäl subvention vid ett enda tillfälle. Kundpsykologin i detta fall kan mycket väl vara sådan att 10 000 kronor vid inköpstillfället får större effekt. I så fall har regeringen valt rätt typ av ekonomisk stimulans.
En annan invändning är att det ändå är så dyrt att köpa ny bil att en premie på 10 000 kronor inte spelar någon roll. Och för den som köper en bil i 200 000-kronorsklassen är det säkert på det viset. Men
det finns åtskilliga modeller på marknaden som kostar betydligt mindre. Flera ligger så lågt som under 90 000 kronor. För den som är spekulant på en småbil kan premien bli en viktig faktor vid valet av märke och modell.
En besläktad invändning är givetvis att det bara är personer som har så gott ställt att de alls kan reflektera över en ny bil som kan få del av premien. Men vill man stimulera till inköp av miljöbilar så är det svårt att göra annorlunda än vad regeringen föreslår. De nya bilar som säljs de närmaste åren kommer ju dessutom med tiden ut på begagnatmarknaden. Efterhand borde alltså hela bilparken bli mer miljöanpassad än i dag.
Den invändning som har mest substans är i stället en annan. Erfarenheten visar att subventioner som ska stimulera till köp av vissa varor framför andra i verkligheten ofta helt eller delvis hamnar i fickorna på försäljarna. En talesman för Svenska naturskyddsföreningen misstänkte i går att bilhandlarna snabbt kommer att höja priset på miljöbilar med gissningsvis 5000 kronor.
Så kan det gå - och regeringen kan inte gärna förbjuda prishöjningar. Men det är också tänkbart att resultatet blir ett annat - om intresset för miljöbilar skulle öka starkt så borde det vara en bättre affär för varje enskild bilhandlare att i stället försöka pressa priset ytterligare något.
Ingen vet i förväg hur just detta försök att påverka prisbildningen kommer att slå. Regeringen måste följa utvecklingen noga och vara beredd att pröva andra typer av stimulanser om resultatet inte blir det avsedda.
Men den som inte försöker får inte heller veta hur det går. Det viktiga just nu är regeringen visar handlingskraft på ett politiskt område som bara blir viktigare.