Femton månader före riksdagsvalet har de rödgröna ett starkt grepp om väljaropinionen, tio procentenheter före alliansregeringen. I SCB:s stora partisympatiundersökning, som görs två gånger om året, får alliansen 40,7 procents väljarstöd mot 50,5 för de rödgröna. En historisk tredje valseger i följd för en borgerlig regering tycks för närvarande vara mindre sannolik.
Men valet 2014 kommer att avgöras under försommaren och sommaren samma år. Cirka en tredjedel av väljarna uppger att de bestämmer sig så sent som den sista veckan före valet, därmed inte sagt att de verkligen gör det. Det förra valet 2010 visade ändå att väljarströmmarna är starka nära valet. SCB:s mätning i november 2009, tio månader före valet, visade på liknande siffror (42,5–50,1) som i gårdagens mätning, men alliansen lyckades som bekant vända på steken och behålla regeringsmakten.
Den gången hade regeringen hjälp av att Vänsterpartiet ingick i det rödgröna alternativet, samtidigt som eurokrisen tog ordentlig fart. I början av maj 2010 presenterade de rödgröna sin första gemensamma budget – samma månad fick Grekland sitt första stödlån och det började gå upp för alla hur illa ställt det var med ekonomin i stora delar av Europa. Väljarna valde som så ofta en trygg hamn i form av den sittande regeringen.
Även om krisen i omvärlden skulle bestå, och kanske förvärras i höst och nästa år, kan man knappast ännu en gång förlita sig på motståndarens misstag. Stefan Löfven är fast besluten om att utmana Fredrik Reinfeldt på området regeringsduglighet, genom att hålla hårt på budgetdisciplin (till och med hårdare än Anders Borg), ha Vänsterpartiet på minst armlängds avstånd och att till stor del ägna sig åt att prata jobb.
Gårdagens mätning gav Löfven lön för mödan då den starkaste väljarströmmen jämfört med valet 2010, 1,5 procent, är moderater som återvänt till socialdemokratin. Dessutom håller S på att ta igen det tidigare så ointagliga försprånget för M i Stockholm, och bland TCO-medlemmarna är man åter största parti. Tjänstemännen är just den typen av väljare som vandrar mellan blocken och som premierar förmågan att sköta landets ekonomi.
En alliansregering som vill bli omvald måste bli det på egna meriter. September månads höstbudget blir en viktig övning inför kommande valmanifest. Där måste man visa att man tar den höga arbetslösheten på allvar, liksom problemen i skolan. Moderaterna måste också förmå att blicka bortom jobbskatteavdrag och bolagsskatt, och bereda väg för de mindre partierna. Utan alla fyra partierna, ingen alliansregering.
Kristdemokraterna ligger i mätningen under fyraprocentsspärren, Centerpartiet just över. Valresultatet för dessa två brukar ligga klart över opinionsmätningar, eftersom partier blir synliga mer på lika villkor under valrörelser. Men de måste ju ha politiska förslag att förmedla också.