Väljarnas besked

Uppsala2004-06-15 01:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Vilket blev då väljarnas besked i söndagens val? Först och främst en protest. De flesta protesterade genom att stanna hemma. Och inte mindre än 14,4 procent genom att rösta på Junilistan.

Vad var det då man protesterade emot? Etablissemanget, var det tydliga svaret. Etablissemanget i form av de gamla partierna, särskilt då socialdemokraterna och moderaterna, 0ch mot dålig information.

Valet är inte viktigt för mig, var ett annat vanligt svar. Men det vanligaste svaret var: Jag kan för lite.

Sammanlagt innebär detta att väljarna har givit partierna underkänt. Partierna har under de tio år Sverige varit medlem i EU inte satsat tillräckligt på att övertyga väljarna om skälen till medlemskapet och om hur EU fungerar. Möjligen med undantag för folkpartiet och på den allra senaste tiden centern har partierna bara känt att vinden blåser mot EU och anpassat sig efter det.

Vid varje val görs enkäter i vallokalerna. Söndagens undersökning gav visserligen moderaterna en alltför låg andel av rösterna men var i övrigt mycket nära sanningen.

Enkäten visar exempelvis att en majoritet av väljarna vill folkomrösta om EU:s nya grundlag. Hittills har de borgerliga partierna och socialdemokraterna sagt nej till folkomröstning och det av goda skäl. Men kanske kan vallokalsundersökningen tillsammans med Junilistans framgångar få regeringen att ändra sig. Gud bevare oss för den valrörelsen, där väljarna skulle ta ställning till några hundra sidor författningstext!

Tycker då svenskarna att Sverige bör lämna EU? Hälften av Junilistans väljare anser det, trots att ett av partiets få besked i val-rörelsen var att Sverige bör stanna kvar i EU. Men vallokalsundersökningen visar också att drygt 60 procent av väljarna vill att Sverige ska förbli medlem, en ökande trend, medan bara drygt 28 procent vill gå ur.

En intressant fråga är var protesterna mot etablissemanget var starkast, dvs vilka grupper som hade lägst valdeltagande och var i landet Junilistan var starkast.

Som vanligt var det lågutbildade, invand-rare och låginkomsttagare som inte gick till valurnorna. Junilistans bästa valkretsar var, något oväntat, Dalarna, därnäst Gävleborg och Jämtland. Det var kanske inte där man trodde att väljarna särskilt skulle gilla pensionerade finansmän från Stockholm. Junilistans sämsta valdistrikt var Gotland.

Frågan är nu hur de vanliga partierna tänker hantera detta besked från väljarna. Hur vore det att på allvar tänka igenom vad som är bäst för Sverige och EU och sedan försöka övertyga väljarna om detta i stället för tvärt-om?

Läs mer om