Välkommen vändning

Uppsala2004-06-25 01:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Ända sedan den upprättades har USA vägrat att delta vid FN:s permanenta brottmålsdomstol för krigsförbrytelser. Oviljan att acceptera att amerikanska soldater skulle kunna ställas inför rätta på annat håll än i hemlandet är djupt rotad i USA. Den amerikanska regeringen har också varit orolig för att domstolen skulle kunna utnyttjas i politiska syften. Arga kritiker har sett agerandet som ett bevis för att amerikansk trupp har gjort, och fortsätter att göra, sig skyldiga till krigsförbrytelser. Det är därför mycket överraskande för alla att USA nu gör en kovändning och säger sig vara beredd att delta i ICC.

Den amerikanska omsvängningen är förstås välkommen, även om beslutet bara gäller amerikaner som deltar i internationella insatser under FN-beskydd. Det skulle dock vara intressant att få veta vad som ligger bakom det plötsliga åsiktsbytet, och vilka konsekvenser det kan tänkas få.

Har det skett en principiell omvärdering av synen på internationellt samarbete, eller har det ruckats på de tidigare så hårt försvarade principerna av mer pragmatiska skäl? Mycket talar för det senare. Alltsedan övergreppen i Abu Ghurayb-fängelset rullades upp har Bushadministrationen varit hårt pressad, både internationellt och på hemmaplan.

Beslutet att delta vid brottmålsdomstolen för krigsförbrytelser, ICC, skulle kunna vara ett sätt för den amerikanske presidenten att förbättra nationens i dessa sammanhang något skamfilade rykte. En gång för alla skulle det undanröja spekulationer om att övergreppen i Irak skulle ha varit sanktionerade från högre ort, att det skulle ha varit en medveten militär strategi. Det är ett budskap som säkert kan gynna George Bush i det annalkande presidentvalet, men som också kan öka säkerhetsrådets vilja att låta FN avlasta USA i Irak.

Risken finns förstås att den amerikanska viljan att delta vid FN-operationer kommer att minska nu när deras trupper inte längre kan hållas borta från domstolen i Haag. Det är inte på något sätt önskvärt eftersom större FN-insatser ofta är i behov av ett resursstarkt USA.

Den amerikanska kovändningen är hur som helst välkommen, oavsett om den har grundats i pragmatism eller en förändrad syn på världssamfundet. Legitimiteten för ICC ökar när också trupper från världens mäktigaste land kan ställas inför rätta där och även USA:s internationella anseende får sig en välbehövlig skjuts i positiv riktning av deltagandet.

Läs mer om