Vänster när staten räddar kapitalismen?

Uppsala2008-12-20 00:01
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.
Blåser det en vänstervind genom världen på grund av den finansiella och den ekonomiska krisen? När till och med länder som USA förstatligar banker och ger företag garantier och stöd, innebär det då inte socialismens, eller åtminstone statens återkomst? Har marknaden förlorat mot politiken, ser vi en konflikt mellan ekonomi och politik, mellan näringsliv och stat? Har avregleringarna gått för långt?
Många debattörer på vänsterkanten ser den finansiella krisen som räddningen från den tidigare dominerande "nyliberala" ideologin. Göran Rosenberg anser att vi står inför "en ideologisk kollaps av episka mått" (Dagens Nyheter 10/12). "I USA är ett ideologiskt epokskifte förestående med en dramatisk förskjutning av makt från marknaden till staten," tror han. Det kan leda till en avglobalisering av världsekonomin.

Men frågan gäller inte marknaden mot staten, invänder den välkända engelska tidskriften Economist (13/12). Och förre finansministern Kjell-Olof Feldt (s) betonar att de statliga ingreppen ju görs just för att rädda kapitalismen. Alla kapitalistiska ekonomier har en mix av regler och liberalism, understryker Economist. Den stora skillnaden gäller synen på globaliseringen, om man ska bejaka den eller bekämpa konkurrens mellan olika länder.
Inom EU finns motstridiga åsikter. Länderna i det gamla Östeuropa vill ha fria gränser, medan länder som Frankrike och Portugal vill slå vakt om sina industrier. I Frankrike vill somliga förbjuda lönsamma företag att avskeda anställda. I Portugal diskuteras planer på att subventionera löner i bilindustrin upp till ett år. Regeringarna i England och Norden föredrar att satsa på arbetsmarknadsutbildning för att skydda de anställda.
I Sverige håller Mona Sahlin fortfarande öppet för att staten ska kunna ta över bilindustrin, åtminstone tillfälligt. Men den tanken har inte något stöd hos majoriteten enligt opinionsundersökningar. Fredrik Reinfeldt har som statsminister större väljarstöd än Mona Sahlin. Den borgerliga regeringen anses vara bättre på att hantera den ekonomiska krisen än vänsteroppositionen, även om de flesta väljare tydligen ännu inte har tagit ställning. Det enda som skulle tyda på en vänstervind är att oppositionen sammanlagt har större stöd än regeringen i opinionsundersökningarna, ett stöd som dock har minskat avsevärt på senare tid.

Men partisekreterare Marita Ulvskog (s) ser ett hopp vid horisonten. Visserligen tror hon att finanskrisen hittills har gynnat regeringen, men när varslen lösts ut och arbetslösheten stiger, då kommer opinionen att svänga vänster, tror hon. Det var ju jobben alliansen gick till val på.
Vad valet 2010 kommer att resultera i vet ingen. Men någon vänstervind är det svårt att upptäcka, åtminstone hittills, än mindre någon ideologisk kollaps.
Läs mer om