Myndighetshandlingar ska alltid diarieföras. Det är en grundregel i svensk förvaltning. Tjänsteutlåtanden, pm, mejl och brev – så länge de inte är privata ska de registreras. Sedan kan enskilda ärenden sekretessklassas, men in i rullorna ska de. Genom att allt arkiveras motverkas korruption, uppföljning underlättas, det blir enklare för medier att granska och för medborgarna att utkräva ansvar.
Ekots nya avslöjanden om mejlkorrespondens mellan Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) och försvarsdepartementet om engagemanget i Saudiarabien är därför dubbelt graverande: för det första framgår det nu än tydligare att FOI hade kopplingar till bulvanföretaget SSTI som skulle ansvara för uppbyggnaden av den saudiska vapenfabriken. I ett mejl till försvarsdepartementet från FOI med rubriken papper om KSA (Saudiarabien, vår anmärkning) bifogas en handling där det står skrivet att ”SSTI är ett fristående, privatägt svenskt företag, men det har genom flera personer en koppling till FOI”.
Detta leder fram till den andra allvarligheten. Trots att mejlet skickades till försvarsdepartementet 20 januari 2010 har det aldrig diarieförts där. Det är alltså inte så att det har hemligstämplats, det har helt enkelt inte registrerats – och försvarsdepartementet har agerat som om handlingen inte har existerat.
Ekots reportrar uppger att man både muntligen och skriftligen har efterfrågat och begärt ut mejlet från FOI, men man har hela tiden fått höra att någon sådan handling inte finns på försvarsdepartementet. Det är i stället via FOI, avsändaren, som Ekot har fått tillgång till mejlet.
Inte heller konstitutionsutskottet som ska granska affären har fått tillgång till handlingen. Detta innebär antingen att regeringen medvetet har vilsefört både riksdag och allmänhet när den förnekat kännedom om kopplingarna mellan FOI och SSTI, inte minst när dåvarande försvarsminister Sten Tolgfors förnekade all kännedom om saken. Eller så innebär det att högt uppsatta tjänstemän underlåtit att informera sitt statsråd om detta.
Bägge situationerna är mycket allvarliga och måste få konsekvenser. Regeringen får självklart inte, direkt eller indirekt, försvåra konstitutionsutskottets granskning. Lika självklart är det oacceptabelt att på departements- eller myndighetsnivå medvetet strunta i en korrekt ärendehantering för att försöka rädda ett statsråd.
Försvarsindustri är för all del en bransch där alla gråskalor finns representerade. Statens och regeringens agerande måste också styras av krassa realpolitiska hänsyn. Men om en affär bryter mot de lagar som styr svensk vapenexport och förvaltningsregler då ska den avbrytas, inte mörkläggas. Det är tur för Sten Tolgfors att han redan avgått. Hade han varit kvar nu hade han tvingats gå under betydligt mindre smickrande omständigheter.