Var femte trakasseras
LEDARE Var femte kvinna i den svenska bataljonen i Kosovo har anmält sexuella trakasserier det senaste året. Siffran är chockerande hög. Men för två år sedan uppgav en ännu större andel 47 procent av Sveriges kvinnliga officerare att de utsatts för trakasserier.
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Just i fallet med bataljonen i Kosovo tycks, enligt försvarsmaktens personaldirektör, ett samband finnas med en grupp omogna män, kallad Legionärerna, som reser i grupp på utlandsuppdrag. Tydligen anser man där att hela poängen med militära utlandsuppdrag är att på bekvämt avstånd från Sverige få en chans att förnedra eller utnyttja kvinnor. Bordellbesök och annat ingår uppenbarligen också i problembilden.
Men ett sådant beteende förutsätter också en miljö där kvinnoföraktande attityder uppmuntras eller åtminstone tolereras. Enligt uppgifter i går i Dagens Nyheter saboterades aktivt en utredning av anmälda trakasserier av ett befäl som lät kopiera anmälan till alla berörda, med den självklara konsekvensen att dessa kunde prata ihop sig inför utredarnas besök.
Om de befäl som har ansvar för truppens beteende ser som sin uppgift att skydda personer som anklagas för sexuella trakasserier så bör de skiljas från sina uppgifter. Och för-svarsmakten som helhet måste ställa sig frågan hur personer med så svagt utvecklad rättskänsla kan få positioner av detta slag.
Försvaret kan inte vara ett reservat för värderingar och attityder som är omöjliga i andra sammanhang. Om värnplikten generellt vore öppen för både män och kvinnor så skulle troligen mycket förändras till det bättre. I väntan på det har försvarsmakten ett ansvar för att alla medarbetare, män som kvinnor, behandlas med samma hänsyn och respekt.