Var finns EU-debatten?

LEDARE. Det kanske är att ta i. Han säger så, den förre partisekreteraren Lars Stiernkvist (s). Att göra EU-kommissionären Margot Wallström till socialdemokratiskt affischnamn i nästa valrörelse vore att ta i.

Uppsala2005-02-28 11:34
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
''Det kan leda tankarna till att hon kandiderar,,, förklarar han vidare, och exemplifierar med förra sommarens kampanj inför EU-parlamentsvalet. Då var nämligen Margot Wallström "lite grann av affischnamn" när hon försökte mobilisera socialdemokratiska väljare.

LARS STIERNKVIST håller alltså inte med Göran Persson i det som kom att bli den gångna veckans stora politiska fråga. Statsministern tycker att EU-kommissionären gör klokt i att hålla sig i Bryssel när han och hans partikamrater försöker övertyga väljarna om att han efter tio år som statsminister bör få förtroendet fyra år till.
@3a Text:Det lustiga är att Göran Persson har varit så noga med att understryka detta. Diskussionens ursprung är ju nämligen att Margot Wallström själv har sagt att hon inte vill lägga sig i den svenska valrörelsen.
Hennes nuvarande roll innebär att hon ska se till den Europeiska unionens bästa, inte representera ett enskilt land — än mindre ett enskilt parti. Även om det inte finns några formella hinder för henne att hålla torgmöten nästa höst — kommissionens ordförande Barosso syntes nyligen engagera sig i det portugisiska valet — vittnar hennes beslut om respekt för det ämbete hon innehar.

ATT STATSMINISTERN gjorde sitt uttalande beror naturligtvis på att relationen mellan honom och Margot Wallström inte är den bästa.
Efter nej-sidans seger i folkomröstningen om euron kritiserade hon inte minst sitt eget parti för dåligt ledarskap. "Det står helt klart att Europa och EU-frågorna inte har funnits med som en naturlig del i det politiska samtalet i Sverige," sa hon i en tv-intervju.
Vilket bättre bevis för att hon hade rätt kan man få än den gångna veckans diskussion kring hennes person? Det skulle möjligen vara den interna analys av det socialdemokratiska fiaskot i EU-parlamentsvalet förra året som presenterades häromdagen.

DÄR KONSTATERAS att partiets budskap var otydligt och att väljarna därför inte blev engagerade. I den mån ett budskap ändå fanns hade det förank­rats dåligt i partiet, som fortfarande — tio år efter Sveriges EU-inträde — är splittrat mellan EU-vänner och EU-motståndare.
Det säger en hel del om det socialdemokratiska budskapet att Margot Wallström var "lite grann av ett affischnamn" och att städernas pelare i övrigt pryddes av Göran Persson och statsråden Leif Pagrotsky och Ulrika Messing. Hur många väljare hann över huvud taget uppfatta att partiets huvudkandidat hette Inger Segelström? Och vilket var innehållet i hennes politiska budskap?

ETT ÅR efter en EU-valrörelse som de etablerade partierna nog helst vill glömma kvarstår problemet att de europeiska sakfrågorna helt lyser med sin frånvaro i den ordinarie svenska debatten. Den kritik som Margot Wallström riktade mot statsministern efter eurofolkomröstningen är lika giltig i dag.
Läs mer om