I artikeln citeras bokens utgivare Lars Ulwencreutz när denne beskriver detta gamla antisemitiska falsarium som ett av 1900-talets viktigaste dokument samt antyder att det är äkta.
Jo, både Adlibris och Bokia saluför mycket riktigt eländet. Precis som på Nordfront presenterar de Sions vises protokoll med författarens egna glorifierande ord. Till råga på allt säljer sajterna även samma förlags bok Historierevisionism, där ett antal förintelseförnekare får tala ut.
Nå, de där bokhandelssajterna har väl flera miljoner böcker i ett flöde som de knappast kan ha koll på? Men Adlibris har koll. Annars skulle de knappast ha författat sin brasklapp, förmedlad via Twitter: ”Vi sympatiserar inte med bokens innehåll men har valt att inte censurera bort böcker på våra egna åsikter utan låter tryckfriheten och yttrandefriheten råda.” Till DN säger vd Magnus Dimert att han inte vet var man ska ”dra gränsen”.
Men ett företag som Adlibris borde ha en seriös värdegrund. Man borde förstå vad yttrandefrihet och censur betyder. Det vore censur om Adlibris rev ut vissa sidor ur en upplaga. Men att en bokhandlare kan välja sitt utbud är inte censur. Det är frihet. Om staten tvingat – eller för all del förbjudit – Adlibris att sälja rasistisk smörja, ja, då hade friheten varit satt ur spel.
En tidning är inte tvungen att publicera fördomsfulla texter eller anstötliga bilder – även om dessa skulle rymmas inom ramen för det lagliga. Yttrandefrihet är också friheten att avstå.
Bokia, då? Informationschefen Kerstin Lager säger att när Bokia blev uppmärksammat på att man säljer Sions vises protokoll och Historierevisionism satte sig i ledningsgruppen i möte. Företagets policy visade sig otillräcklig för ett snabbt beslut. Det krävs ett nytt, ordentligt värdegrundsarbete. Men, understryker Kerstin Lager, det är absolut ingen yttrandefrihetsfråga. ”Vad vi säljer är vårt eget ställningstagande. Tar vi bort böcker så är det inte censur. Den policyn har vi redan i dag.” Så vi får se vad som händer med Ulwencreutz böcker hos demframöver.
Bokhandlare i Uppsala, som UNT:s ledarredaktion talat med, behöver dock inga möten eller nya policyer för att ta ställning mot Sions vises protokoll. Studentbokhandeln skulle inte ta in boken – det räcker att den bygger på osanna uppgifter och har använts i Nazityskland. Drottninggatans bokhandel skulle aldrig ha boken på lager, och kan tänka sig att säga nej till en kund som vill beställa den.
Så rakt och enkelt ska det vara. Bokia borde agera snabbare – men visar ändå rätt reflexer. Däremot fortsätter Adlibris genom att missuppfatta demokratin att skapa pr för krafter som vill avskaffa densamma.