Varför är fp otydligt?

"Då får vi helt fri rörlighet". Detta är migrationsminister Barbro Holmbergs raka svar på den direkta frågan på vad som händer om regeringen inte får igenom sin skrivelse om övergångsregler för nya EU-medborgare.

Uppsala2004-03-15 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Mot denna bakgrund borde det egentligen inte finnas något problem. Allt socialdemokratiskt tal om "social turism", alla försök från LO- och regeringshåll att utmåla den stundande EU-utvidgningen som ett hot mot den svenska arbetsmarknaden och välfärden skulle därmed kunna rinna ut i sanden i samma stund som riksdagens ledamöter röstar ner förslaget. Alla andra partier säger nämligen nej till skrivelsen.
I normala fall hade regeringen inte ens brytt sig om att presentera ett förslag där den så tydligt skulle råka på en motgång. Varför har den då ändå gjort det? Svaret är att regeringen hoppas att folkpartiet, eller möjligen moderaterna, ska
gå den till mötes — om inte helt så i alla fall så mycket att en kompromiss blir möjlig.

Dessvärre finns det en del som tyder på att regeringen har fog för sina förhoppningar. "Folkpartiet säger nej till regeringens skrivelse och kommer i stället att presentera ett eget alternativ", heter det visserligen i ett pressmeddelande från Lars Leijonborg.
Men vad detta alternativ ska innehålla är ännu höljt i dunkel, trots flera veckors intensiv debatt i frågan. Ambitionen är, enligt samma pressmeddelande, att "vi ska välkomna människor som kommer till Sverige och arbeta, inte krångla till det för dem".
Detta låter ju lovvärt, men frågan infinner sig genast varför det då alls måste presenteras ett särskilt förslag om detta.
Situationen blir desto allvarligare när man betänker att detta är andra gången på mycket kort tid som det har rått stor osäkerhet kring folkpartiets agerande i viktiga frågor som rör invandring.

För en dryg månad sedan verkade det ett kort tag som om folkpartiet skulle kunna stödja regeringens fräcka förslag om försämrade regler för asylsökande. Visserligen var folkpartiets syfte att få regeringen att äntligen genomföra riksdagans beslut om ett avskaffande av Utlänningsnämnden, men partiledningens luddiga sätt att kommunicera detta gjorde att det fanns anledning att fråga sig vad som egentligen pågick inom partiet.
Nu uppstår samma situation ännu en gång. Medan exempelvis centern och kristdemokraterna säger blankt nej till övergångsregler för nya EU-medborgare är budskapen från folkpartiet betydligt mer svårtolkade. Detta är helt onödigt. För ett parti som kallar sig liberalt borde vägvalet vara enkelt.

Den fria rörligheten är en av EU:s grundpelare och gäller redan för alla nuvarande medborgare. Migrationsminister Barbro Holmberg har själv sagt hur denna fria rörlighet enklast ska fås att omfatta även människor från de nya länderna — det är bara att rösta nej till regeringens förslag.
Läs mer om