FBI-chefen James Comey fick beskedet att han avskedats genom en TV-sändning (!). Knappast några bedömare tror på den officiella förklaringen till Donald Trumps beslut. Även om det fanns skäl att ifrågasätta Comeys omdöme när han återupptog en, som det visade sig, helt poänglös granskning av Hillary Clintons e-post elva dagar före valet så var det ett beslut som Trump då själv applåderade.
Ingenting har tillkommit sedan dess – utöver en enda omständighet: FBI har börjat utreda de envisa ryktena om olämpliga kopplingar mellan Donald Trumps valkampanj och ryska intressen. För några dagar sedan begärde FBI nya resurser för att kunna fördjupa granskningen. Av allt att döma var man på väg att komma närmare presidenten själv och hans inre krets av medarbetare och rådgivare.
Det är svårt att tro annat än att Trump försöker kortsluta utredningen genom att sparka FBI-chefen. Några talar om ett beteende värdigt en bananrepublik. Andra påminner om hur Richard Nixon gjorde detsamma i inledningen till det som blev Watergate-skandalen. Slutet på denna blev som bekant att Nixon avgick inför hotet att annars ställas inför riksrätt.
Trump har hela tiden kallat uppgifterna om ryska kopplingar för ”fake news”. Det strider naturligtvis mot hela hans bild av sig själv att han skulle ha kunnat vinna presidentvalet på något annat sätt än genom sin egen briljans.
Men de omständigheter som FBI utreder är så anmärkningsvärda att frågorna kommer att hänga kvar, vad Trump än företar sig. Att ryska hackare försökte påverka valrörelsen är väl känt och välkomnades av Trump själv i en beryktad kommentar. Bara risken att något sådant händer igen är skäl nog för en grundlig utredning.
Trumps nationella säkerhetsrådgivare Michael Flynn förde under valrörelsen hemliga samtal med Rysslands ambassadör i USA. Flynn fick till sist avgå, men inte förrän 18 dagar efter att kontakterna blev kända. Också den blivande justitieministern Jeff Sessions hade kontakter med den ryske ambassadören. Sessions tvingades hålla sig vid sidan av utredningarna men uppmanade inte desto mindre Trump att sparka FBI-chefen.
Frågan måste ställas om och i vilken utsträckning dessa kontakter också inneburit någon form av samordning av aktiviteter med bäring på valrörelsen. Av allt att döma innefattar granskningen också Trumps och hans närmaste krets affärsrelationer med Ryssland.
Att göra just detta, i ljuset av det som redan är känt, är en självklar uppgift för FBI och presidenten eller hans medarbetare står inte vid sidan av lagen. Därför är Trumps beslut att avskeda James Comey så provocerande. Men finns det något att dölja så lär det komma fram ändå.
Håkan Holmberg