Växelvarmt för Reinfeldt

Uppsala2005-03-13 11:47
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.
Moderatledaren Fredrik Reinfeldts utspel om skolsatsningarna fick ett växelvarmt mottagande. Tillfredsställelsen var stor hos många på de moderata kommundagarna i Örebro över att partiledaren vill ha en skolpolitik som är relevant för hela landet, inte bara för storstadsområdena där friskolor utgör en reell valmöjlighet.
De borgerliga allianskollegerna välkomnade också Reinfeldts ställningstagande. Det kan nu ses som en anpassning till framför allt folkpartiets hållning.
Men Reinfeldts utspel väckte också kritik inom det egna partiet. Med den nya inriktningen hamnar partiet för nära socialdemokratin, hette det såväl från m-märkta kommunpolitiker på plats i Örebro som på Svenska Dagbladets ledarsida som tycker sig se en moderat anpassning till socialdemokratin. Vi ska ligga långt högerut, förklarade tþ!s>ex en kritisk moderat politiker.

Moderatledaren arbetar nu målmedvetet med att sätta den gängse höger vänsterskalan ur spel.
Det är inte "höger" att vilja ha ordning och kvalitet i skolan lika lite som det är "vänster" att vara likgiltig inför risken att eleverna får för lite kunskaper.
Däremot är det de socialistiska partierna som under de senaste decennierna medverkat till att urholka kvaliteten i skolutbildningen — och de borgerliga partierna som kritiserat detta.

Friskolan kan aldrig bli huvudinriktningen i svensk skolpolitik. Inte ens i storstäderna kan friskolan bli annat än ett marginellt alternativ till den kommunala skolan. Däremot är det viktigt att möjligheten finns för skolledare att pröva egna vägar på pedagogikens eller kunskapsinriktningens område — och att föräldrar som attraheras av detta kan ge sina barn möjlighet att pröva detta.
Att moderaterna nu sällar sig till de övriga borgerliga partierna och fokuserar på den kommunala skolan betyder ju inte att man överger kampen för att friskolan får finnas kvar.

Inte heller är det "vänster" eller "höger", tycks Reinfeldt mena, att kritisera regeringen för att den gynnar de rika på de fattigas bekostnad genom att vilja höja kommunalskatten samtidigt som man sänker förmögenhetsskatten.
Göran Persson och socialdemokratin utmanas nu på envig. Frågan inför nästa val är om det är Reinfeldt och de borgerliga partierna eller Persson och socialdemokraterna som för de lågavlönades talan. Valrörelsen får visa vilka.
Läs mer om