Vem bryr sig om EU-valet?

Uppsala2009-05-23 00:01
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.
"Jag vet inte riktigt vad det är frågan om, men det är tydligen något som har med EU att göra på stan".
Dessa ord uttalades över mobiltelefonen av en medelålders man i centrala Stockholm för ett par dagar sen.
Mannen skulle tydligen träffa en vän, men kom inte riktigt fram i folkmassorna vid Drottninggatan och försökte därför att kryssa mellan valstugor, för att komma loss.

Vid en närmare titt framgick det med önskvärd tydlighet att folkmassorna kom från den europeiska marknad som kommit upp i området utanför Gallerian och Kulturhuset med jämna mellanrum sedan i vintras, och inte från några valstugor.
Paella, kabanoss och handgjorda franska tvålar lockade stora skaror, medan valstugorna var fullständigt folktomma! Det är val till Europaparlamentet den 7 juni, det är bara några få veckor dit. Och ingen bryr sig.

Det måste vara det här som de lärde kallar demokratiskt underskott. Enligt uppslagsverk kännetecknas demokratiskt underskott av en allmän känsla av maktlöshet, och en utbredd brist på inflytande.
Om teorin appliceras på våra verkliga förhållanden får vi budskapet att vanligt folk inte fattar vad det här med EU har att göra med dem. Giftiga kommentarer kommer från kritiska universitetslektorer med faiblesse för just svenska jordgubbar och missnöjespartier som inte köper hela fredstanken med ett förenat Europa mot resten av världen.

Vad har EU att göra med förhållandena på bruket någonstans i ursvenska Knäckebrödhult? Vad gör EU åt den ungdomsarbetslöshet som är utbredd, åt den otrygga arbetsmarknaden som tar fram det vidrigaste ur de flesta arbetsgivare?
Skräckhistorierna räcker snart till en novellsamling, ett svart vittnesmål över skitåret 2009.
Jag somnar varje natt och är tacksam att jag inte är en varslad trebarnsmamma på en liten bruksort i Mellansverige. Det är inte EU och den inre marknaden som hemsöker mig sekunderna innan jag somnar.

Jaha, vem bryr sig om "något som har med EU att göra" frågar jag mig.
Med tanke på att det är val vart femte år till Europaparlamentet, och att valet i sig är ett av de unika tillfällen då vanliga unionsmedborgare kan utse sina ledamöter till parlamentet är hela mönstret olikt oss svenskar.
Vid senaste EU-valet, 2004 röstade knappt hälften av de röstberättigade unionsmedborgarna och i Sverige ynkliga 37,9 procent.

Det är sådana siffror vi fnyser åt när det är nya bräckliga demokratier i Afrika som går till val för första gången.
Läs mer om